Storbrann i Sokndal: 7500 mål har brent

- Det blir bare verre

Situasjonen er kritisk i Sokndal. Litt regn kan hindre at gnistrer sprer seg, men mer vind vil kunne gjøre vondt verre.

UTE AV KONTROLL: Rundt 7500 mål har brent i Sokndal siden brannen startet i går ettermiddag. Brannvesenet har ikke kontroll, og flere er nå bekymret med tanke på at vinden vil øke i området. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
UTE AV KONTROLL: Rundt 7500 mål har brent i Sokndal siden brannen startet i går ettermiddag. Brannvesenet har ikke kontroll, og flere er nå bekymret med tanke på at vinden vil øke i området. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

SOKNDAL (Dagbladet): Klokka 08.07 i dag begynte de første dråpene med regn å dryppe over Sokndalen i Rogaland, der den kraftige skogbrannen nå herjer. Det har vært knusktørt i terrenget i over to uker, noe som var svært avgjørende i den svært raske spredningen av skogbrannen. Det er imidlertid usikkert om regnet vil være nok til å stoppe spredningen av den heftige brannen.

Statsmeteorolog Magnus Ovhed ved Meteorologisk institutt forteller Dagbladet at det vil fortsette å regne litt utover dagen.

- Men det er ikke snakk om store mengder, og i tillegg kommer det en del vind, sier han.

Frykter vinden

Denne vinden er det som skaper de største utfordringene for slokningsarbeidet.

- Vinden er et problem. Den gjør at den lille nedbøren som kommer, tørker ut, sier statsmeteorologen.

Vakthavende meteorolog ved Værvarslinga for Vestlandet, Aslaug Skålevik Valved, deler hans bekymring. Ifølge Aftenbladet sitter med en klump i magen og studerer kart og grafikk.

- Det vil bare bli verre utover dagen. Det vi kaller middelvind, og som er den jevne vinden over tid, vil være liten til stiv østlig kuling, økende de neste timene. Men det vil være kraftige vindkast i fjellene, og disse vil også ramme områdene der det nå brenner. Det vil være sterk kuling i kastene, og med inntil 27 meter i sekundet, sier hun til avisa. .

SISTE NYTT: Skogbrannen i Sokndal herjer fortsatt onsdag morgen. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Viss demping

Statsmeteorolog Ovhed påpeker at det at det regner litt, likevel er bedre enn ikke noe regn:

- Nedbøren kan føre til at gnistrer ikke tar seg så lett videre i terrenget, og kan føre til en viss demping.

Han anslår at det kan komme rundt 10 millimeter nedbør i det skogbrann-rammede området i løpet av dagen.

Samtidig med regnet, som økte i minuttene som fulgte i morgentimene i dag, fløy en flere slukkingshelikoptere over dalen for å vannbombe brannen fra lufta. I tillegg har er lokale bønder, Sivilforsvaret, Heimevernet og Røde kors i full sving med å fylle opp tanker, lastebiler og traktorer for å bringe vann i nærheten av brannstedet.

SKOGBRANN: Innsatsleder i politiet, Kjetil Østholt, sier det kan bli aktuelt å evakuere flere. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Kritisk situasjon

Like før klokka 09.00 onsdag morgen kom politiet i Sør-Vest med en ny pressemelding om situasjonen.

- Det brenner fortsatt kraftig i Sokndal, og det er ikke kontroll på brannen, heter det i pressemeldinga

Det har så langt brent cirka 7500 mål, og 148 boenheter er evakuert.

- Hele natten har blitt brukt til å bløtlegge områder slik at brannen skal spre seg minst mulig. Situasjonen er fremdeles kritisk, sier Toralv Skårland, operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt.

Også politiet er urolige med tanke på at vinden skal øke:

- I dag er det ventet vind fra øst med en fart på 9-11 meter per sekund. Det er bekymring om brannen vil spre seg til Knubedal og videre i retning mot Sogndalsstrand, og det planlegges for nødvendige tiltak med tanke på dette, skriver de.

Frivillig innsats

30 personer fra Heimevernet er på stedet og vil bli brukt i ulike teiger sammen med brannvesenet. I tillegg er fortsatt frivillige i innsats og det vil bli satt inn tre ekstra helikopter i tillegg til de tre som allerede er på stedet.

Lokale bønder bidratt sterkt med sine vannvogner og redningsskøyten er i innsats fra sjøsiden.Alle innfartsveier til brannområdet er sperret. Det oppfordres sterkt til at folk holder seg unna innsatsområdet. Det er ikke meldt om personskader