- Det blir begått hundrevis av justismord

Erfaren advokat med kritikk av politiet og retten.

FORSVARER DRAPSFORSØKSTILTALT: Advokat Fridtjof Feydt. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/DAGBLADET
FORSVARER DRAPSFORSØKSTILTALT: Advokat Fridtjof Feydt. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): - Jeg har vært advokat i 35 år. Og mitt inntrykk er at terskelen for å reise tiltale, for å fengsle og for å dømme, er blitt lavere med årene.
 
Det sa advokat Fridtjof Feydt da han holdt sin prosedyre i Borgarting lagmannsrett i saken mot de to Young Guns-medlemmene som er tiltalt for to drapsforsøk.

- Nå på 2000-tallet har vi opplevd hundrevis av saker der det er begått justismord. Det ser ut som at det finnes ingen form for ydmykhet for de erfaringene vi har gjort på 90-tallet, sa Feydt og viste til både incest- og voldssaker.

Redd for justismord

Feydt er redd for at hans klient (30), og den andre tiltalte (29), som forsvares av advokatkollega Christine Hamborgstrøm, kan bli utsatt for et justismord, blant annet etter de omstridte lydopptakene som er lagt fram for retten.

Statsadvokat Svein Holden sa i sin prosedyre at bevisene i saken må ses i sammenheng.

Dette bekymrer Feydt.

- Det er for så vidt riktig at bevis må ses i sammenheng. Men hvis retten ikke tror på et bevis, blir det problematisk at de skal ta med dette beviset i den samme gryta som de andre. En slik tankegang kan bli en sovepute for retten, sier han til Dagbladet.no.

- Kriminaliteten er blitt verre de siste årene. Politiet har sagt at de skal slå hardt ned på alvorlig kriminalitet, og det påvirker retten. Jeg mener det er blitt enklere å dømme personer i Norge, og at det ikke i alle saker dømmes i tilstrekkelig grad etter bevisene, sier han.

- Plikter å dømme etter bevisene

Statsadvokat Svein Holden kommenterte Feydts justismord-påstander i sitt tilsvar.

- Jeg vet at dere vet at det personer er blitt dømt uskyldig. Men den vissheten skal ikke forsikre dere i å dømme de to bak meg, hvis dere mener bevisene holder, sa han til juryen og retten.

- Det er ikke lov å frikjenne en tiltalt ut i fra en ubehagelig tanke ut fra en tanke om at «jeg kan jo ta feil». Dere plikter å domfelle hvis dere mener bevisene holder.

Han er ikke enig i Feydts påstand om bevissammenhengen.

- Det er sånn det må gjøres, det er helt korrekt juss. En person skal dømmes etter et helhetsinntrykk, der hele bevisførselen gjenspeiles, sier han til Dagbladet.

Om Feydt justismord-kommentar sier han:

- Vi kunne ikke påstått at de tiltalte var skyldige hvis vi ikke var sikre på det, sier han.

I prosedyren i dag hevdet Feydt at telefonavlytting og teledata langt på vei viser at hans klient ikke var på Furuset på tidspunktet for skytingen.

Advokaten pekte også på at det er mange partier i de omstridte lydopptakene som er uklare og at innholdet på sett og vis må tolkes.