MÅ FINNE EN LØSNING: Inga Bejer Engh sier de har en utfordring i forhold til hvordan de skal legge fram materiale i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Her er hun sammen med Svein Holden (statsadvokat), Odd Grue (medforsvarer) og forsvarer Geir Lippestad. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MÅ FINNE EN LØSNING: Inga Bejer Engh sier de har en utfordring i forhold til hvordan de skal legge fram materiale i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Her er hun sammen med Svein Holden (statsadvokat), Odd Grue (medforsvarer) og forsvarer Geir Lippestad. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Det blir brutalt og grusomt

Statsadvokatene kvier seg for å legge fram for mange brutale bilder av de avdøde i retten, og vurderer andre alternativer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Blant forberedelsene til straffesaken mot Anders Behring Breivik, som starter 16. april, går statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden igjennom alle obduksjonsrapportene fra Utøya.

I NRKs Lørdagsrevyen kom det i går kveld fram at de to kvier seg for å legge fram for mange brutale bilder av de avdøde i retten, og at de vurderer andre alternativer, blant annet mer nøytrale skisser.

- Vi er i en prosess hvor vi jobber med hvordan vi skal presentere denne delen av saken. Det vil vises bilder fra Utøya under rettssaken, men i hvilket omfang det blir får vi komme tilbake til, sier Svein Holden til Dagbladet.

En balansegang Bejer Engh sier til NRK at statsadvokatenes erfaring er at mange pårørende ønsker å vite mest mulig, og få flest mulige detaljer om hvordan drapene skjedde.

- Det blir passende balanse i forhold til tidsbruk og det at retten skal få et så godt som mulig bilde av hva som har skjedd, sier Holden.

Han forteller at han tror det vanskeligste ved rettssaken blir å møte de som er direkte berørt av 22. juli-angrepene. Der er det mange historier som gjør inntrykk, sier han.

- Det ligger jo i sakens natur at dette kommer til å bli tøft, sier han til Dagbladet.

- Gruer du deg?

- Gruer er ikke riktig ord, men det er ingen tvil om at saken blir utfordrende på flere plan.

- Blir vanskelig for mange Selv om mye av det Breivik kommer til å forklare for retten allerede er kjent, tror Holden det for mange blir det en vesentlig forskjell å høre ham forklare seg.

- Dette kommer til å bli vanskelig for mange, sier han.

Overfor NRK sier også Bejer Engh noe om hva hun tenker om den kommende rettssaken.

- Jeg tror det for mange blir brutalt og grusomt, for det var jo brutalt og grusomt. Men det tror jeg er nødvendig om vi skal få et oppgjør med det som skjedde den ettermiddagen, sier hun.

- Det som er så spesielt i denne saken at det er så mange unge mennesker som hadde livet foran seg. Jeg tror det er innmari mange som er berørt - og bak hver eneste som er berørt står det igjen en hel familie som er berørt. Det slår en at vi egentlig er ganske sårbare, og at et menneske på såpass kort tid har hatt muligheten til å ødelegge livene til så mange mennesker, sier Bejer Engh.