ENIGE: Det blir enighet om revidert budsjett torsdag formiddag, bekrefter regjeringspartiene, KrF og Venstre onsdag kveld.- Støttepartiene Venstre og KrF har all grunn til å være fornøyde også med sakene de har fått gjennom, sier Fremskrittspartiets Gjermund Hagesæter (t.v). Her med 
Svein Flåtten (H), Hans Olav Syversen (KrF) og Terje Breivik (V). Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ENIGE: Det blir enighet om revidert budsjett torsdag formiddag, bekrefter regjeringspartiene, KrF og Venstre onsdag kveld.- Støttepartiene Venstre og KrF har all grunn til å være fornøyde også med sakene de har fått gjennom, sier Fremskrittspartiets Gjermund Hagesæter (t.v). Her med Svein Flåtten (H), Hans Olav Syversen (KrF) og Terje Breivik (V). Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

- Det blir budsjettenighet i morgen

Bekrefter regjeringspartiene, KrF og Venstre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir enighet om revidert budsjett torsdag formiddag, bekrefter regjeringspartiene, KrF og Venstre onsdag kveld.

Regjeringen skal ha fått gjennom både en endring i taxfreekvoten og avgiftskutt på båtmotorer, melder NRK.

- Støttepartiene Venstre og KrF har all grunn til å være fornøyde også med sakene de har fått gjennom, sier Fremskrittspartiets Gjermund Hagesæter.

Påplussinger og lærlinger Like før partienes gruppemøter skulle starte onsdag ettermiddag, hadde Venstres Terje Breivik og KrFs Hans Olav Syversen et møte med finansminister Siv Jensen (Frp) på Stortinget. I utgangspunktet var det andre saker som skulle drøftes, men revidert nasjonalbudsjett ble også berørt.

Det ble ganske tidlig klart at samtalene ville fortsette utover kvelden og at en løsning tidligst kunne presenteres torsdag, fortalte Syversen til NTB.

- Samtalene pågår fortsatt, og det blir ingen løsning onsdag kveld, sa han ved 19-tiden. To timer senere kom altså bekreftelsen på at løsningen blir klar torsdag.

Før de fire partiene kommer til enighet om budsjettrevisjonen, vil KrF og Venstre ha gjennomslag for en rekke påplussinger. Og det som beskrives som en regnefeil fra regjeringens side om stimuleringstilskuddet til lærlingbedrifter, vil neppe bli kompensert krone for krone i denne omgang.

- Bløff I Stortingets spørretime onsdag åpnet finansminister Siv Jensen (Frp) for tilleggsbevilgninger for å bøte på det opposisjonen mener er 90 manglende millioner.

- Hvis det viser seg at Kunnskapsdepartementet har kommet med nye vurderinger og oppdaterte anslag, bør det selvsagt reflekteres i sluttarbeidet med revidert nasjonalbudsjett på Stortinget, sa hun.

Da hadde Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsmann Trond Giske like før beskyldt regjeringen for bløff og brudd på så vel opplysningsplikt som budsjettregelverk.

- Når regjeringen har lovet 50 000 kroner til nye lærlingbedrifter, trengs det 100 millioner kroner og ikke de 10 millionene regjeringen totalt har avsatt, sa Giske.

Regjeringen har kun satt av penger til 200 bedrifter, mens det reelle tallet er 2.000 bedrifter, ifølge Ap-representanten.

Godtar ikke KrF og Venstre vil etter det NTB har grunn til å tro neppe godta at alle disse manglende 90 millionene skal dekkes inn gjennom revidert nasjonalbudsjett. De to partiene mener regjeringen selv er å klandre for situasjonen som har oppstått.

Isolert er ikke summen så stor, men regjeringen har i utgangspunktet gjort svært moderate endringer i revidert budsjett. Den mye omtalte avgiftslettelsen for små båtmotorer koster til sammenligning omtrent det samme.

Verken KrF eller Venstre har særlig sans for denne prioriteringen. Partiene har tidligere sagt at de ikke synes det er riktig å bruke rundt 80 millioner kroner på økt taxfreekvote, slik regjeringen legger opp til.

- Det er ingen hemmelighet at det er sterk motstand mot dette i KrF, sa finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen til NTB tidligere i uken. Venstre-leder Trine Skei Grande har sagt at økt taxfreekvote ligger på «1200. plass» på hennes prioriteringsliste.

Aftenposten skriver at støttepartiene truer med å si nei til politiske forslag og bare saldere budsjettet, dersom de ikke får gjennomslag for bestemte hjertesaker. Påplussinger på noen hundre millioner kroner er det som skulle drøftes, ifølge Aftenposten.

Kravliste Ingen av de fire partiene vil si noe om hva som konkret er kommet fram under forhandlingene, men det bedyres at samtalene føres i en god og konstruktiv tone.

Da regjeringens budsjettforslag ble kjent, forlangte KrF og Venstre påplussinger til konkrete klimatiltak og barnehager, satsing mot barnefattigdom og økte overføringer til forskning, universiteter og høyskoler.

(NTB)