«Det blir ei lang uke»

KRISTIANSAND (Dagbladet): I fem uker har Stine Sofie Sørstrønens og Lena Sløgedal Paulsens mødre sittet ansikt til ansikt med Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen. Fredag får de vite dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Ada Sofie Austegard og Klara Sløgedal har vært til stede i byretten i Kristiansand nesten hver dag siden rettssaken startet 23. april. Mens fedrene til de to jentene har valgt å reise vekk, har mødrene selv ønsket å følge saken for å få svar på hva som egentlig skjedde i Baneheia for litt over et år siden.

En påkjenning

- Å sitte her har vært en påkjenning. De pårørende er rg parter i saken, og hadde de valgt ikke å være her, ville det også ha vært en lidelse. I utgangspunktet følte de at de ikke hadde noe valg, men nå som det er gjort, er de glade for å ha gjort det, sier bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen. Hun representerer Stine Sofies mamma, Ada Sofie Austegard, og mannen.

I går hørte de advokat Tore Pettersen legge ned påstand om frifinnelse for Viggo Kristiansen.

- Vi føler oss overbevist om at Kristiansen har vært der. Det sier seg selv at det må føles vanskelig å høre forsvarerne snakke for de to guttene, sier Bohinen.

Lidelsen

Hun tror uka fram til dommen faller førstkommende fredag, blir lang: - Det blir ei seig uke. De pårørende kommer til å følge domsavsigelsen, og etterpå må de få tid til å la ting synke, sier Bohinen. Både hun og hennes klienter er forberedt på en ny runde i lagmannsretten.

Bistandsadvokat Ivar Sveen, som representerer foreldrene til Lena Sløgedal Paulsen, er glad dommen faller såpass raskt: - De vil nok gå og vente hver dag, alt man ikke vet, skaper spenning og uro. Men mine klienter sitter med en følelse av at saken er rimelig greit oppklart, sier Sveen.

Han mener det er viktig at de pårørende har vært synlige under hele saken. Hver dag har familiemedlemmer sittet på stolrekka bak bistandsadvokatene. På motsatt side har de tiltalte sittet med sine forsvarere.

- Det har vært en viktig side av denne saken. Her har en gruppe mennesker representert lidelsen og ofrene, og synliggjort hva en slik sak gjør med de pårørende, sier Sveen.