MØTTES MANDAG: Venstres Trine Skei Grande og KrFs Geir Bekkevold på vei ut av Justisdepartmentet og forhandlinger med Frps Anders Anundsen. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet.
MØTTES MANDAG: Venstres Trine Skei Grande og KrFs Geir Bekkevold på vei ut av Justisdepartmentet og forhandlinger med Frps Anders Anundsen. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet.Vis mer

- Det blir en liberalisering for asylbarna

Uklart hvor mange lukkede mottak Frp får.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Løsningen på asylforhandlingene mellom Frp, Høyre, KrF og Venstre er nært forestående.

- Det blir en liberalisering for asylbarna. Det er ikke tvil om at KrF og Venstre får en seier der, selv om Frp prøver å holde igjen, sier en sentral kilde til Dagbladet.

Ingen omkamp om barna I samarbeidsavtalen står det at det skal på plass «en regelendring som gjør at utlendingsmyndighetene i større grad vektlegger hensynet til hva som er barnefaglig forsvarlig».

Spørsmålet har vært om det skal bety at hensynet til barna skal vektlegges mer enn innvandringsregulerende hensyn. Venstre og KrF har ment ja, og ser altså ut til å få viljen sin.

Uklart om antallet mottak
Til gjengjeld får Frp, som det også står i samarbeidsavtalen, en åpning for å bruke lukkede mottak. Det er enighet om at paragraf 106 i utlendingsloven om fengsling skal brukes mer aktivt enn det forrige regjering gjorde. Følgen er at det trengs mer kapasitet.

Men — etter det Dagbladet kjenner til, kommer det ingenting i asylavtalen om hvor mange nye lukkede mottak man ser for seg. Dette blir et spørsmål for framtidige statsbudsjetter. Det blir trolig sagt noe om første utbyggingstrinn.

Behandles i dag I ettermiddag legger politikerne som har deltatt i forhandlingene fram utkastet til avtale for sine stortingsgrupper. Trine Skei Grande fra Venstre, Anders Anundsen fra Frp, Ingjerd Schou fra Høyre og Geir Bekkevold fra KrF med rådgivere har forhandlet i fire runder. Planen er å legge fram den endelige løsningen i morgen. Men Dagbladet får opplyst at dette er avhengig av hvordan utkastet blir mottatt i stortingsgruppene.

Frp-erne Christian Tybring-Gjedde og Carl I. Hagen har parallellt med forhandlingene uttalt at asyl- og innvandringspolitikken må strammes betydelig. De mener at småpartiene Venstre og KrF har fått for mye makt. Venstre har kalt forsøkene på omkamp uaktuelle.

Forhandlerne har ikke turt å love noe som helst av resultater mens forhandlingene har pågått. Samtalene er blitt betegnet som svært skjøre, men så viktige for Solberg-regjeringen at de har vært nødt til å lykkes. Det har vært gjentatt flere ganger at både Frp og KrF/Venstre, som står på hver sin side i innvandringspolitikken, har måttet gi og ta for å finne et balansepunkt.

- Målet er å få en avtale som alle er like fornøyd eller misfornøyd med, sa Høyres Ingjerd Schou før mandagens forhandlinger.

FÅR LUKKEDE MOTTAK:Men det er foreløpig uklart hvor mange lukkede mottak justisminister Anders Anundsen (Frp) får på plass. Foto: Håkon Mosvold Larsen/ NTB scanpix.
FÅR LUKKEDE MOTTAK:Men det er foreløpig uklart hvor mange lukkede mottak justisminister Anders Anundsen (Frp) får på plass. Foto: Håkon Mosvold Larsen/ NTB scanpix. Vis mer