Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trafikk og alkohol

- Det blir en spesiell sommer

Meld ifra om du ser noe mistenkelig er meldingen fra MA – Rusfri Trafikk. - Vi er klar over at dette blir en spesiell sommer, sier politiet.

SI FRA: Kjøring i ruspåvirket tilstand er et stort problem. I sommer er det ekstra viktig å passe på. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SI FRA: Kjøring i ruspåvirket tilstand er et stort problem. I sommer er det ekstra viktig å passe på. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Det ble i juni anmeldt 923 personer for kjøring i ruspåvirket tilstand – 222 av de var i Oslo og Øst.

Det tilsvarer nesten 31 anmeldelser daglig.

Tallene kommer fra organisasjonen MA – Rusfri Trafikk. Deres langsiktige mål er at ingen skal dø eller bli skadet som følge av rus i trafikken.

Stoppet med barn i bilen

Onsdag ettermiddag skrev politiet i Møre og Romsdal på Twitter at de hadde stanset en bil hvor føreren var mistenkt for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand.

- Sivilpoliti på veien oppdaget denne bilen og valgte å stoppe den. Det er mistanke om at føreren er beruset, og vi oppretter sak nå.

Det satt også et barn i bilen som ikke var sikret.

- Barnevernet tar hånd om det barnet som var med i bilen, sier operasjonsleder Erik Mikalsen ved Møre og Romsdal politidistrikt til Dagbladet.

Er dere godt forberedt på sommertrafikken?

- Et av våre største fokuspunkter er trafikken. Det er dessverre altfor ofte at vi stopper personer i trafikken som er beruset. Dette er noe vi jobber med kontinuerlig. Vi er også klar over at dette blir en spesiel sommer og kommer til å jobbe ut ifra det.

Meld ifra

Talsperson for organisasjonen, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen, sier til Dagbladet at det er veldig viktig at folk i trafikken melder ifra om de ser noe mistenkelig på veien i år.

Folk må si ifra hvis de ser noe som ikke er greit. Ingen skal sette seg bak rattet før de er et hundre prosent edru.

Det er som kjent mange som kommer til å feriere hjemme i Norge i sommer og dette fører til at det vil være mer trafikk på veien.

– Vi vet at mange skal reise rundt på norske veier i sommer. Derfor er det ekstra viktig at alle har øynene oppe, sier Kristoffersen.

Utrykningspolitiet forteller at de er på vakt i sommer også.

KLØFTA: En 21 år gammel mann er dømt for drapsforsøk etter en strabasiøs ferd på E6 i 2018. Vis mer

– UP har stadig både farts- og ruskontroller på veiene og sommeren er intet unntak. Erfaringsmessig er det dessverre slik at sommermånedene representerer en høyere andel drepte og hardt skadde i trafikken. Nærmere 50 prosent av alle trafikkulykker som fører til at noen blir drept eller hardt skadd, skjer i løpet av juni, juli og august. Vi gjennomfører derfor "Aksjon Grønne Veger" i løpet av sommeren. I tre uker (uke 24, 28 og 32) øker UP kontrollvirksomheten på europaveiene og riksveiene for å redusere antallet drepte og hardt skadde i trafikken i løpet av sommermånedene, skriver kommunikasjonssjef i UP, Kristin Bjørntvedt, til Dagbladet.

Ta livet med ro i sommer

Dagbladet har snakket med ekspert på trafikksikkerhet, Anne Beate Budalen, som forteller om utfordringene i sommer.

EKSPERT: Anne Beate Budalen er ekspert på trafikksikkerhet. Hun forteller at det er viktig at trafikanter viser hensyn til hverandre i sommer. FOTO: Privat.
EKSPERT: Anne Beate Budalen er ekspert på trafikksikkerhet. Hun forteller at det er viktig at trafikanter viser hensyn til hverandre i sommer. FOTO: Privat. Vis mer

– Hovedutfordringen er at mange kjører rundt på ukjente veier. Da må man ta livet med ro. Bruk heller litt lengre tid på turen om nødvendig. Vi vet at årsaken for de fleste ulykker i trafikken er rus, manglende bruk av bilbeltet og fart.

Budalen legger til at vi fort vil merke at det er mange bobiler på veiene i år.

– Det vil være fryktelig mange bobiler i år og det kan jo fort irritere en liten personbil. Derfor er det utrolig viktig at man tar hensyn til hverandre. Bobiler må slippe fram personbiler, og motsatt. Det gjelder å samarbeide.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!