-Det blir et helvete hvis dette kommer fram

Svært bekymret for utviklingen i sikkerhetsbransjen, sier politiet. –Røkke ikke eneste kjentmann i vår papirer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet har tre budskap etter at Oslos visepolitimester og kriminalsjef i dag så seg nødt til å rykke ut i kjølvannet av TV 2s reportasje om Aker og Kjell Inge Røkkes arbeidsmetoder under kampen om Kværner i 2001:

- Både politiet og Forsvaret er svært urolige over utviklingen i den private sikkerhetsbransjen.

- Politiet tolererer ikke at interne dokumenter lekker ut av huset, som til TV2 i dette tilfellet.

- Alvorlige trusler mot polititjenestemenn og TV2-medarbeidere til tross: det var ikke DET som har fått politiet til å droppe etterforskning av Røkke og Aker for ulovlige forretningsmetoder.

Lørdag 25. august fikk en tjenestemann ved Oslo politikammer en anonym telefon med utvetydig innhold.

- Jeg har ikke den nøyaktige ordlyden foran meg, men på godt norsk var budskapet  at det blir en helvete hvis dette blir kjent. Truslene ble satt fram mot navngitte politijenestemenn og TV2-medarbeidere, sa kriminalsjef Hans Halvorsen på en pressekonferanse i ettermiddag.

Og med «dette» mente innringeren åpenbart informasjonen i den strategirapporten som TV2 da allerede hadde fått.

Visepolitimester Sveinung Sponheim har koblet inn spesialenheten for politisaker for å finne tysteren.

Mellom 25 og 30 personer har hatt tilgang til rapporten. De fleste jobber ved Oslo politikammer, men også personer ved et par nabopolitikamre, hos Riksadvokaten og i Politidirektoraratet har hatt tilgang til informasjonen, sier Sponheim.

Overrasket over utstyret

Han er opptatt av å forklare forskjellen på et strateginotat, som TV2 har fått, og etterforskningsmateriale.

- Vi har jobbet i lang tid, blant andre sammen med Forsvaret, for å kartlegge den private sikkerhetsbransjen. Det begynte pent og pyntelig på 90-tallet, og har siden vokst urovekkende. Vi ser livvakter og andre sikkerhetsfolk som er organisert som paramilitære styrker, og Forsvaret har vært overrasket over hvor avansert en del av det tekniske utstyret er. Innholdet i slike dokumenter endrer seg fra dag til dag, og det er først når vi har sjekket tips at det blir aktuelt å etterforske.


- Flere kjentfolk
Det er tips om flere kjentfolk enn Røkke som står i slike dokumenter. sier visepolitimesteren.

- Vi fortalte TV2 at tipset vi hadde bokført om Aker-overvåkning mot Odin allerede var sjekket ut fra vår side. Vi har ikke funnet grunn til å gå i gang med formell etterforskning av Aker, uten at vi vil gå nærmere inn på det – bortsett fra at ikke har med trusler å gjøre.

UROVEKKENDE VEKST: Oslos to visepolitimestre Hans Halvorsen (til venstre) og Sveinung Sponheim er urolige over det politiet har funnet om sikkerhetsbransjen siden den spede starten på 90-tallet.