Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det blir et varig likelønnsløft

Men Kristin Halvorsen er ved godt mot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Etter det Dagbladet får opplyst vil regjeringen legge fram en plan for et varig lønnsløft i regjeringserklæringen klokken 15.00.

Stoltenberg ønsker å forsikre seg om at partene i arbeidslivet blir med på løftet.

- Det blir et varig likelønnsløft, forutsatt en forpliktende avtalene mellom partene i arbeidslivet, sier en kilde til Dagbladet.

De største lønnsforskjellene mellom kvinner og menn finnes i det private og en slik avtale vil også omfatte privat sektor.

- Regjeringen er villig til å spytte inn i offentlig sektor, forutsatt at partene tar ansvar for privat sektor.

Ikke pott - men løft
Dagbladet møtte Kristin Halvorsen da hun gikk inn til SVs landsstyremøte 11.00. Samtlige SV-politikere måtte legge fra seg mobiltelefonen før de gikk inn i møtet. 

- Det er veldig god plattform for SV og for en ny rødgrønn politikk de neste fire årene, sier SV-lederen da.

Men likelønnspotten, som SV har slåss for, kan det virke som det ikke blir noe av.

Tre milliarder
Likelønnskommisjonen, ledet av Anne Enger, foreslo å etablere en likelønnspott på tre milliarder kroner, som skal komme i tillegg til de ordinære lønnsforhandlingene.

MÅTTE LEGGE FRA SEG MOBILEN: Samtlige SV-politikere måtte legge fra seg mobiltelefonen før de gikk inn i møtet for å unngå lekasjer. MMS-FOTO: EILIV FRICH FLYDAL
MÅTTE LEGGE FRA SEG MOBILEN: Samtlige SV-politikere måtte legge fra seg mobiltelefonen før de gikk inn i møtet for å unngå lekasjer. MMS-FOTO: EILIV FRICH FLYDAL Vis mer

- Det blir ingen likelønnspott, sier kilder til Dagbladet.

Men etter det Dagbladet får opplyst kommer det altså en  annen løsning, som skal sørge for at de kvinnedominerte yrkene får et lønnsløft.

- Enkel sak
I går gikk Forbundsleder i Norsk Tjenestemannslag, Turid Lilleheie, ut i Dagbladet å sa at det bør være en enkel sak for regjeringen og partene i arbeidslivet å sammen få på plass en likelønnspott.

- Jeg ser for meg dette veldig enkelt: LO og NHO forhandler først og blir så enige om en ramme. Så må de andre tariffområdene få litt høyere ramme enn LO og NHO. Men det betyr at da kan ikke Fellesforbundet komme å kreve mer. Deretter skal staten forhandle. Da må vi løse likelønnsutfordringen i staten, sier Lilleheie til Dagbladet.

- Slag i ansiktet
Likevel har likelønnspott vært en av de vanskeligste sakene for regjeringspartnerne i forhandlingene om ny plattform. Det skal ha vært et av de temaene som falt på plass helt til slutt.

Hvis ikke de ansatte i kvinnedominerte yrker liker regjeringens løsning, kan det bli bråk.

VIL LAGE KAOS: 88 000 rasende sykepleiere kan skape helse-kaos, hvis Jens ikke hever lønna. Det skrev Dagbladet mandag.
VIL LAGE KAOS: 88 000 rasende sykepleiere kan skape helse-kaos, hvis Jens ikke hever lønna. Det skrev Dagbladet mandag. Vis mer

- Mange kvinner vil oppleve det som et slag i ansiktet, har leder i Hovedorganisasjonen for universitet- og høyskoleutdannede (Unio), Anders Folkestad tidligere sagt til Dagbladet.

Tidligere har Dagbladet også skrevet at 88 000 rasende sykepleier kan skape kaos i Helse- Norge hvis regjeringen ikke hever lønna til kvinner i det offentlige.

Også likestillingsombud Beate Gangås reager sterkt på likelønnspotten kan ha blitt vraket.

- Det er på tide å vise politiske muskler ellers blir det bare prat, og man svikter kvinnen på nytt, sier Gangås

GULL OG GRØNNE SKOGER: - Jeg forstår at sykepleierne er frustrerte. Først lover de gull og grønne skoger. Så skjer det ingenting, sier pleietrengende Johanna Rasmussen (85). Her sammen med sykepleier Britt Thoresen. Foto: JOHN TERJE PEDERSE
GULL OG GRØNNE SKOGER: - Jeg forstår at sykepleierne er frustrerte. Først lover de gull og grønne skoger. Så skjer det ingenting, sier pleietrengende Johanna Rasmussen (85). Her sammen med sykepleier Britt Thoresen. Foto: JOHN TERJE PEDERSE Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media