FORNØYD: Statsminister Erna Solberg oppsummerte regjeringens arbeid det siste halvåret på en pressekonferanse i formiddag. Solberg mener regjeringen har levert på valgløftene og derfor kan gå rakrygget inn i valgkampen. . 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORNØYD: Statsminister Erna Solberg oppsummerte regjeringens arbeid det siste halvåret på en pressekonferanse i formiddag. Solberg mener regjeringen har levert på valgløftene og derfor kan gå rakrygget inn i valgkampen. . Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

- Det blir fint å få litt arbeidsro i ferien

Statsministeren med humoristisk spark til Høyre og Frp's stortingsgrupper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som ventet fokuserte statsminister Erna Solberg (H) mye på hva regjeringen har fått til de siste to åra, da hun holdt sin oppsummerende pressekonferanse før sommeren i dag.

Solberg trakk blant annet fram endringer i helsepolitikken, med kombinasjonen av diagnosesentre og pakkeforløp, samt jernbanereformen og opprettelsen av et veiselskap. Ifølge Solberg viser resultatene at det ikke bare er penger, men bedre organisering, det handler om.

- Vi bruker pengene bedre, og skaper resultater. Politikk er å gjøre vanskelige valg, sa Solberg.

Gjennomføringskraft - Vi går rakrygget inn i valgkampen. Vi har levert på de store valgløftene vi ga til velgerne. Til tross til prosesskritikk har vi gjenomføringskraften, mener statsministeren, som også kom med et aldri så lite spark til regjeringspartienes stortingsgrupper.

- Våre stortingsgrupper kan ta ferie med god samvittighet. Det er en tid for å lade batteriene og være sammen med venner og familie, men det er jo også fint at vi får litt arbeidsro regjeringen i løpet av sommeren, spøkte statsministeren.

Solberg sa også at regjeringens viktigste jobb framover er å ta Norge trygt gjennom den økonomiske omstillingen.

- Løsningen er ikke kortsiktige nødtiltak. Vi må tenke langsiktig og skape nye og trygge arbeidsplasser, sa Solberg.

Den registrerte ledigheten er nå 2,9 prosent, men de såkalte AKU-tallene tyder på langt høyere og økende ledighet.

Lyspunkter Statsministeren understreket at det er lyspunkter, og hun advarte mot å snakke Norge ned.

- Det er lyse utsikter for Nord-Norge. Norsk leverandørindustri har vunnet tilbake konkurransekraft, og Aibel, Kværner og Odfjell Drilling har fått store kontrakter på Johan Sverdrup. Selv om omstilling vil prege oss i lang tid framover, er det mye som går svært bra, sa Solberg.

På spørsmål om kortsiktige tiltak for de som har mistet jobbene, viste Solberg til at regjeringen har satt i gang store samferdselsprosjekter som trenger arbeidskraft, og at regjeringen har økt arbeidsmarkedstiltakene.

Bedre samarbeid Statsministeren måtte også svare på mange spørsmål om regjeringssamarbeidet med Frp, og særlig partiets ønske om folkeavstemning om Syria-avtalen, samt dobbeltkommunikasjonen rundt trygdeoppgjøret.

- Det er klart det er en krevende situasjon å sitte i en regjering som innebærer et samarbeid med fire partier, men jeg mener denne våren på mange måter har styrket det samarbeidet vi har, sa Solberg.

Høye skuldre - I innspurten vil det alltid komme noen saker hvor en mindretallsregjering ikke har fått gjennomslag for det de ville, og når det kommer mange sånne saker mot slutten av en periode, er det klart at det kan føre til litt høye skuldre, sa Solberg.

Men hun mener hennes regjeringen har fått større gjennomslag hittil enn Bondevik-regjeringen.

- Jeg ville vært veldig fornøyd hvis alle partiene bare snakket om det de fikk til i regjering, ikke sine primærstandpunkter, men det må vi leve med, sa statsministeren, som flere ganger gjentok det hun understreket i et stort intervju med Dagbladet i går:

- Sundvolden-plattformen binder to politiske partier, ikke bare regjeringen.

Russisk propagandakrig Solberg ble også bedt om å kommentere Frp-representant Tor André Johnsen som ifølge PST har hatt for tett kontakt med russiske etterretningsagenter.

Hun henviste til at det ikke blir riktig for henne som statsminister å kommentere konkrete saker som gjelder stortingsrepresentanter.

- Men russerne driver en ekstrem propagandakrig, særlig etter Ukraina. Da bruker de kontakter, og forsøker å overtale. Det må vi alle være klar over, sa Solberg.