Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det blir flere al-Qaida-angrep

Terrornettverket al-Qaida har bitt seg godt fast i Saudi-Arabia, og planlegger nye terroraksjoner også mot USA, sier regjeringskilder i Washington og Riyadh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag advarte USA om at et nytt terrorangrep i Saudi-Arabia kan være «nær forestående». Det amerikanske utenriksdepartementet varslet samtidig at ambassaden og de amerikanske konsulatene i Saudi-Arabia stenges fra onsdag og ut uka, på grunn av troverdig informasjon om at det planlegges et nytt terrorangrep.

Ifølge amerikanske eksperter på terrorbekjempelse kan al-Qaida ha opp til fem celler med i alt 200 medlemmer som arbeider aktivt inne i Saudi-Arabia. Saudierne selv mener det minst er tre slike aktive celler.

- Ingen av oss tror det vrimler med terrorister i Saudi-Arabia. Men selv om det ikke er flere titusen av dem her, så er det mer enn noen få personer, sier en amerikansk tjenestemann lakonisk.

Og terroristene har rikelig tilgang på våpen, som for det meste smugles over grensen fra Jemen. Men politiet har også funnet store mengder våpen som stammer fra Nasjonalgardens lagre i hovedstaden.

- Min magefølelse sier meg at det planlegges større aksjoner enten mot mål i Saudi-Arabia eller i Amerika, sa kongedømmets ambassadør i USA, prins Bandar bin Sultan, under en middag for en gruppe reportere i Riyadh, blant dem to av korrespondentene til The New York Times.

Bedre samarbeid

Fra saudiarabisk side blir det understreket at terroraksjonene i Riyadh mandag i forrige uke har ført til et intimt samarbeid med USA for å røyke ut terroristene. Åtte amerikanere var blant de 34 som ble drept, mens flere hundre ble såret.

USA har sendt 66 agenter fra FBI og CIA til Riyadh i tillegg til flere tjenestemenn fra utenriksdepartementet. Saudierne er ikke villig til å la FBI overta hele etterforskningen slik USA ønsker, men vil gjerne samarbeide med de amerikanske ekspertene.

Det har til tider vært store gnisninger under etterforskningen, men ifølge den saudiarabiske ambassadøren går det nå bedre. Begge sider innser behovet for samarbeid.

- Vi hører ikke lenger klager fra FBI over den etterforskningen vi driver. Det skyldes at nå er terroristene for alvor også blitt vårt problem, etter aksjonene i forrige uke, sier ambassadøren.

Det var første gang at terrorister gjennomførte godt planlagte aksjoner mot rent sivile mål i Saudi-Arabia. Aksjonene var rettet mot flere boligblokker, og de materielle ødeleggelser var svært store.

Enorme våpenmengder

Politiet i Saudi-Arabia har identifisert noen av selvmordsbomberne fra forrige uke, og sier alle spor peker mot al-Qaida. Og myndighetene tar ingen sjanser: Hovedstaden Riyadh ser ut som en okkupert by med tungt væpnede soldater og stridsvogner i stilling på utvalgte steder.

Det var under en razzia mot en bolig der al-Qaida holdt til, at politiet fant våpnene som er sporet tilbake til Nasjonalgarden. Terroristene hadde våpen i store mengder og hadde alt dette blitt brukt under aksjonene ville utfallet vært katastrofalt, sier politimyndighetene i Riyadh til The Washington Post.

Det har flere ganger tidligere vært pekt på det store antall våpen som forsvinner fra Nasjonalgarden, og myndighetene mener det skyldes ulovlig salg.

Våpnene selges til alle som vil kjøpe, og myndighetene mener det er penger og ikke ideologisk overbevisning dom ligger bak. Men etter den siste aksjonen mot boligkompleksene i Riyadh har nasjonalgarden og regjeringen fått nok.

- Folk er forbannet nå, sier en saudiarabisk tjenestemann.

Saudisk UD avviser

Talsmenn for utenriksdepartementet i Riyadh avviser imidlertid at våpnene stammer fra Nasjonalgarden. Alle våpnene som ble funnet under razziaen 6. mai var av russisk fabrikat, hevdes det.

Saudi-Arabias motvilje mot å innrømme åpent at landet har et stort terrorproblem har i lang tid irritert USAs ledelse og skapt et tidvis anstrengt forhold mellom landene.

Mange av våpnene al-Qaida har sikret seg i Saudi-Arabia kommer fra nabolandet Jemen, der våpenbasarene og våpensmiene går for fullt. Å få våpnene inn i Saudi-Arabia er uproblematisk fordi grensen går gjennom ugjestmilde fjell- og ørkenområder og lekker som en sil.

Ifølge velinformerte kilder er det nettopp saudiarabere og jemenitter som utgjør stammen i al-Qaida, terrornettverket som ledes av Osama bin Laden, milliardæren fra Saudi-Arabia som er en svoren fiende av USA og alt vestlig.

NTB

ENORMT KRATER: Bombe-angrepet mot boligkomplekset i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh etterlot seg et enormt krater. Det kan bli flere av dem om vi skal tro amerikansk etterretning.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media