- Det blir flere korrupsjonssaker

Hva tenker oljetopper når de gir bort 60 mill? Nettmøte nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den siste uka har igjen korrupsjonsanklager rammet norsk oljenæring. Ved Hydros overtakelse av Saga Petroleum i 1999 fulgte det med en udetonert bombe:

En avtale om enorme honorarer til et libysk konsulentselskap, som ville sikre rettigheter til utvinning av olje fra nye felt i landet.

- Det kommer mer
For å komme seg ut av avtalen betalte Hydro til sammen 60 millioner kroner i den tids valutakurs. Forholdet ble kjent samme dag som Statoil og Hydro slo seg sammen.

Oljeforsker Helge Ryggvik mener Nordmenn er naive når det kommer til hva norske oljeselskaper gjør i utlandet.

- Man må forstå at en av konsekvensene ved å investere i korrupte og ustabile regimer nettopp er korrupsjon, sier oljeforsker ved Universitetet i Oslo, Helge Ryggvik til Dagbladet.no.

Han tror så lenge man fortsetter å investere i slike korrupte og ustabile regimer kommer vi til å se flere og flere lignende korrupsjonssaker.

- Det ligger i sakens natur at når man operer i denne type land vil det også koste oss noe, sier Ryggvik.

- Uetisk Saga-portefølje

Eivind Reitan, som overtok roret i Hydro i 2001, gjennomførte i 2003 en granskning av alle avtaler som kunne ligne på den avtalen som Statoil ble korrupsjonsavslørt for i Iran samme året.

Historieprofessor Einar Lie ved Universitetet i Oslo var med på å skrive Hydros historie som kom ut da selskapet ble 100 år i 2006. Han støtter påstanden om at Reiten må ha visst om Libya-avtalene som Hydro arvet da selskapet kjøpte Saga i 1999.

- Det var klart at Saga-porteføljen ikke var innenfor Hydros etiske retningslinjer. Dette var velkjent i Hydros ledelse, sier Lie til E24.no.

SPÅR FLERE SAKER: Helge Ryggvik tror så lenge man fortsetter å investere i slike korrupte og ustabile regimer kommer vi til å se flere og flere lignende korrupsjonssaker.