- Det blir for lettvint å be om unnskyldning

Datteren til 92-åringen som ble sendt alene hjem fra sykehuset midt på natta, sier «unnskyld» ikke holder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Datteren til 92-åringen som ble sendt hjem fra Ullevål universitetssykehus uten tilsyn klokken tre om natten, sier det blir for lettvint for sykehuset å be om unnskyldning.

Anne-Lise Knoph falt hjemme hos seg selv på Vinderen i Oslo da hun skulle åpne opp døra da det ringte på forrige tirsdag. Hun klarte å dra seg frem til døra, og fikk hjelp til å ringe ambulansen.

På Legevakten ble hun behandlet for blødning på øyeeplet og brudd i kneet, og fikk sydd flere sting over øyet og ved munnen. Klokken tre om natten ble hun sendt hjem alene i taxi, og måtte få seg selv i seng etter hendelsen. 

- Jeg synes det var litt rart, men det var ikke snakk om det. Jeg synes det var rart at jeg ikke skulle få bli der over natten, sier hun.

- Har invitert pasient og pårørende  Nå beklager sykehuset, som legger vekt på at slikt ikke skal se. 

- Jeg har sørget for å invitere både pasienten og pårørende til et møte i morgen, slik at vi kan gå gjennom hva som skjedde da pasienten var her. Da får vi anledning til å beklage, sier leder ved øyeavdelingen på Ullevål, Ketil Eriksen.   

- Fra min side er det ingen forsøk på å fraskrive meg ansvaret. Det at hun skulle fått en seng her er helt åpenbart. Jeg har ikke et behov for å prøve å bortforklare hvorfor det skjedde. Det var en feil, og det skulle ikke skje, sier han.

- Det hjelper ikke Datteren til Knoph, Hege Knoph Berg, sier det ikke holder med en unnskyldning.

- Det hjelper ikke, det blir for lettvint, sier hun til Dagbladet.

Også Knut Fredrik Thorne i Pasient- og brukerombudet sier situasjonen er uhørt.

Han har fått flere liknende telefoner både før og etter Knophs tilfelle ble kjent.

- Jeg kunne ønske jeg kunne svare at «dette har jeg ikke hørt om før», men sannheten er at det skjer alt for ofte, sier Thorne.
Han mener systemet har feilet når eldre, pleietrengende overlates til seg selv midt på natten.  

- Det er forferdelig at vi har systemer som er så dårlig at dette får lov til skje. Sende eldre hjem midt på natta uten at noen pårørende er varslet om at de engang har vært på sykehuset. Det går ikke an, punktum, sier Thorne.