- Det blir for tynt å vise til Rederiforbundet

Jusprofessor Hans Petter Graver kjøper ikke Jonas Gahr Støres forklaring om millionbevilgningen til vennens stiftelse.

TIL VEGGS: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) spørres ut om om tildelingen av seks millioner kroner til barndomsvennen Felix Tschudis stiftelse, Senter for nordområdelogistikk. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
TIL VEGGS: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) spørres ut om om tildelingen av seks millioner kroner til barndomsvennen Felix Tschudis stiftelse, Senter for nordområdelogistikk. Foto: Tomm W. Christiansen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag skrev Dagbladet at Utenriksdepartementet (UD) i 2008 bevilget seks millioner kroner som endte opp i en stiftelse som styres av utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) barndomsvenn, redermilliardæren Felix Tschudi.

Onsdag avviste Støre at UD-millionene ble bevilget til Tschudi, og viste til at søknaden var undertegnet av Rederiforbundet.

Jusprofessor Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo sier til Dagbladet at det ikke er avgjørende hvem som formelt sto som søker.

Han er klar på at Støre burde bedt om en habilitetsvurdering, og peker på at søknaden avslører at Felix Tschudi sto bak.

-FOR TYNT: Jusprofessor Hans Petter Graver ved universitetet i Oslo mener det blir for tynt å vise til at Norges Rederiforbund formelt søkte om millionstøtten til stiftelsen styrt av utenriksminister Jonas Gahr Støres venn. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
-FOR TYNT: Jusprofessor Hans Petter Graver ved universitetet i Oslo mener det blir for tynt å vise til at Norges Rederiforbund formelt søkte om millionstøtten til stiftelsen styrt av utenriksminister Jonas Gahr Støres venn. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

-Det kan godt være at han ikke er inhabil, men det er helt klart at han burde fått vurdert egen habilitet. Det blir for tynt å vise til at Rederiforbundet står på søknaden. Det er realiteten, og ikke det formelle som teller, sier Graver.

Tschudi fikk penger direkte Støre mener på sin side at en habilitetsvurdering var unødvendig, og har understreket at det ikke er gitt penger til redervennens stiftelse.

-Våre penger, og la meg være presis på det: På en søknad fra Norges Rederiforbund, så er pengene utbetalt i to omganger til Høgskolen i Bodø, det som nå er Universitetet i Nordland. Det har altså ikke gått penger fra UD til andre, sa Støre til Dagsnytt Atten tirsdag.

Det han ikke nevnte, var at den Tschudi-initierte stiftelsen Senter for nordområdelogistikk inneldningsvis ble administrert fra Bodø. De første 4,5 millionene gikk dit, men ble fortsatt benyttet til stiftelsens formål. Da stiftelsen var klar til å administrere seg selv, ble et restbeløp på nær 900 000 kroner overført til Senter for nordområdelogistikk. Det ble godkjent av UD, samtidig som den siste utbetalingen på 1,5 millioner gikk direkte til redermilliardærens stiftelse.

Støre snakket om Tschudi
Felix Tschudi har selv sagt at han tok initiativ til senteret i forbindelse med hans selskaps 125 årsjubileum. At Tschudi sto bak, kom også fram i søknaden, og redermilliardæren fikk personlig tilsendt kopier av både søknad og tilsagnsbrev.

Da Støre, én måned før bevilgningen formelt blir godkjent, røper milliongaven under en tale i Bodø, er det Tschudi Shipping Company han viser til. Støre og Tschudi er også sammen på åpningen av senteret i november. Styrevedtektene krever én representant fra Tschudi Shipping Company, og Tschudi har vært en særdeles aktiv styreleder.

Støre har understreket overfor Dagbladet at: «Det viktige er realiteten, at Norges Rederiforbund søkte om støtte hos UD og Barents 2020»
-Når du nå er klar over hvilken rolle Tschudi Shipping har hatt, er du komfortabel med at Rederiforbundet sto som avsender av søknaden?
-Ja, sa Støre.