Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det blir fryktelig spesielt å feire jul i år

Tårevått da mamma Moland forlot sønnen Tjostolv - som ønsker seg raggsokker til jul.

PAKKER FOR HJEMREISEN: Mathilde Moland, her sammen med den norske legen Terje Erlid, har hatt et sterkt møte med Kongo. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
PAKKER FOR HJEMREISEN: Mathilde Moland, her sammen med den norske legen Terje Erlid, har hatt et sterkt møte med Kongo. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI (Dagbladet): - Det har enormt mange inntrykk på kort tid. Først var det møtet med Tjostolv. Jeg hadde ikke sett ham på 11 måneder. Å se Kongo, byen Kisangani, kulturen og det å ha det store pressekorpset som haleheng. Det har vært så totalt forskjellig fra hvordan jeg lever normalt.

- I dag når vi kjørte til fengselet var det hyggelig å se barn og ungdom på vei til skolen. Det var godt å se.

Mathilde Moland har ikke opplevd noen negative henvendelser på turen. Lørdag ettermiddag ble hun nektet adgang til fengselet, men hun sier hun forstår at aktor, oberst Jacob Samwaka følte seg forbigått og at han måtte demonstrere sin makt.

Tårevått
Da Mathilde Moland ankom sentralfengselet i Kisangani halv åtte mandag morgen, var det derimot ingen problemer med å få komme inn. Hun fikk snakke med sønnen Tjostolv og etter hvert kom også Joshua French. Det er siste dagen for Mathilde Moland i Kisangani og stunden da mor og sønn skulle ta farvel var kommet.

- Det ble ikke fullt så tøft å si adjø som jeg hadde regnet med. Vi sa ha det en gang, men så fikk jeg komme inn og tilbringe litt mer tid, sier Mathilde Moland til Dagbladet i bilen på vei til flyplassen.

- Blir dere for lenge så kommer jeg igjen, fortalte jeg dem, sier Mathilde.

MANGE INNTRYKK: Mathilde Moland forteller om møtet med Kongo, Kisangani og kulturen. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
MANGE INNTRYKK: Mathilde Moland forteller om møtet med Kongo, Kisangani og kulturen. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer

- Det har streifet meg at det kan ha vært siste gangen jeg så Tjostolv.

Mathilde trekker frem et lommetørkle og tørker tårene som begynner å renne nedover kinnene. Hun snur seg bort og ser ut av vinduet på landsbyene og den grønne, frodige jungelen som farer forbi utenfor.

- Men det må man bare ikke tenke på, men jeg tror jeg får se ham igjen. Så sant de får den riktige medisinske oppfølgingen så skal dette gå bra, sier Mathilde Moland.

Skyld
- Jeg er ikke i et øyeblikk i tvil om at guttene er uskyldige. Jeg skjønner nå hvordan historier blir til og hvordan folk blir pågrepet og arrestert for ingenting i dette landet, sier Mathilde som er helt sikker på at sønnen Tjostolv ikke drepte sjåføren Abedi Kasongo.

- Jeg har ikke spurt Tjostolv direkte om han drepte sjåføren, det er ikke et spørsmål jeg trengte å stille, sier Mathilde Moland.

MED PÅ TUREN: Legen Terje Erlid, her sammen med UDs kjentmann i Kisangani, skal skrive en rapport om de to fangenes helse. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
MED PÅ TUREN: Legen Terje Erlid, her sammen med UDs kjentmann i Kisangani, skal skrive en rapport om de to fangenes helse. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer

Når Mathilde Moland kommer hjem til Norge er juleforberedelsene allerede i gang. Butikkene vil være fulle av gavetips og pynt, og Mathilde har tenkt på at sønnen og French sannsynligvis må feire julaften i sentralfengselet i Kisangani.

Raggsokker
- Han trenger raggsokker til jul. Han fortalte at han ofte var kald på beina, sier Mathilde - før hun nok en gang må tørke tårene.

- Det blir fryktelig spesielt å feire jul i år. Forrige jul var han hjemme. I år skal mange fra familien samles og vi har jo to småtroll i familien. Det kommer til å bli en fin avledning, sier Mathilde.

På flyplassen venter følget bestående av Rune Edvardsen og legen Terje Erlid som i går undersøkte Tjostolv og Joshua (link til sak). Sammen flyr til Nairobi i Kenya før Mathilde setter seg på flyet til Amsterdam der hun skal tilbringe fire dager hos søskenbarnet i Nederland.

- Hun sa at det skal bli veldig koselig å stelle for deg. Hun vet at jeg er veldig sliten, sier Mathilde Moland.

LEDET AN: Misjonær Rune Edvardsen er mannen som fikk Mathilde Moland til Kongo. Foto: Øistein Norun Monsen/DAGBLADET
LEDET AN: Misjonær Rune Edvardsen er mannen som fikk Mathilde Moland til Kongo. Foto: Øistein Norun Monsen/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media