- Det blir full invasjon av Libanon

Demonstrasjon i Oslo i dag mot Israels angrep mot Libanon og Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fellesutvalget for Palestina og Palestinakomiteen arrangerte i dag en demonstrasjon foran Stortinget. Demonstrasjonen beveget seg til den israelske ambassaden.

Under parolene «Stopp israelsk terror mot Palestina og Libanon», «Internasjonale sanksjoner mot Israel nå» og «Anerkjenn den palestinske regjerningen» demonstrerte rundt 1000 personer mot konflikten i Midtøsten.

Appeller

Det ble holdt fem appeller utenfor Stortinget og en appell utenfor Israels ambassade.

En av de som holdt appell utenfor Stortinget, var generalsekretæren i Norsk Folkehjelp, Finn Erik Thoresen.

- Israel har angrepet 150 mål i Libanon bare de siste 24 timene. En halv million mennesker er på flukt. Det begynner å nærme seg like mange som hele Oslos befolkning, sier han til Dagbladet.no.

Thoresen tror det nå nærmer seg en full invasjon av Libanon, i hvert fall den sørlige delen av landet.

- Israel har tilrettelagt for full invasjon. De har bombet fem av seks hovedveier, men latt den ene stå igjen for bruk av tanks, sier han.

DEMONSTRASJON: Flere av de fremmøtte på demonstrasjonen i dag, var barn. Demonstrasjonen startet foran Stortinget og beveget seg til den israelske ambassaden. Foto: Sara Johannessen/Scanpix
DEMONSTRASJON: Flere av de fremmøtte på demonstrasjonen i dag, var barn. Demonstrasjonen startet foran Stortinget og beveget seg til den israelske ambassaden. Foto: Sara Johannessen/Scanpix Vis mer

Desperat situasjon i Gaza

Thoresen snakket også om situasjonen i Palestina, som nå er okkupert av Israel. Daglig blir mennesker drept i Gaza.

- Det er desperat mangel på mat, vann og medisiner der nede. Jeg er selv diabetiker, og sånne som meg, dør. De har ikke tilgang til insulin.

Han vil ha fram at protester nytter.

- Nå er det USA vi må sette søkelyset på. Denne brutale terroren kan bare skje fordi USA tillater det, sier Thoresen.

Thoresen gir honnør til den norske regjeringen for å ha bevilget ekstra penger til nødhjelp i Midtøsten, gir den kritikk for ikke å ha godkjent den palestinske regjeringen.

- Dette var planlagt

Ifølge leder i Palestinakomiteen i Oslo og nestleder i Fellesutvalget for Palestina, Ingrid Hindahl Natvig, har Israel planlagt angrepene mot Libanon.

- De bruker bare soldatene som har blitt tatt til fange, som en unnskyldning for å bombe Libanon sønder og sammen, sier hun.

Hindahl Natvig er redd for at konflikten mellom Israel og Libanon kan bli langvarig.

- Libanon er nå satt 20 år tilbake i tid. Det er kraftigere ødeleggelser enn det var i 1982. Selv om de stopper å bombe nå, kommer landet til å ha langvarige problemer.

TROR DET BLIR FULL INVASJON: Generalsekreter Finn Erik Thoresen i Norsk Folkehjelp.
- STOPP ISRAEL: Demonstrantene ønsket en slutt på israelske angrep mot Libanon og Palestina.