HØY TEMPERATUR: I fire timer sto Joshua French (t.v.) og Tjostolv Moland (t.h.) og forklarte seg i det over 40 grader varme rettslokalet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HØY TEMPERATUR: I fire timer sto Joshua French (t.v.) og Tjostolv Moland (t.h.) og forklarte seg i det over 40 grader varme rettslokalet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Det blir garantert dødsdom igjen

I dag fortsetter rettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French. Følg Kongo-dramaet direkte på Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
KISANGANI (Dagbladet): Kinoen har åpnet dørene og sikkerhetsvaktene er på plass, for andre dag av ankesaken mot de draps- og spiontiltalte Tjostolv Moland (29) og Joshua French (28) i Kisangani, Kongo.

Se direktevideo og diskutér saken i Dagbladets nyhetsstudio når retten blir satt, trolig i 09-tida.

I går ble de to nordmennene avhørt av retten i nærmere fire timer. Domstolspresidenten, som har på mange måter har overtatt aktors rolle, var veldig fokusert på hagla som Moland hadde med fra Uganda.

Moland hadde ikke innførselspapirer for våpnet på grensa til Kenya hvor de passerte i april i fjor. Den ble senere funnet, etter at Moland hadde kastet den fra seg.

I dag er det ventet at Moland og French på nytt må forklare seg om selve drapstidspunktet og hva som skjedde på kvelden 5. mai i fjor.

Det er knyttet spenning til om domstolspresidenten igjen vil prøve å bevise om Molands hagle er drapsvåpenet.  

Nordmennenes bistandsadvokat Morten Furuholmen er ikke optimist etter dag én i retten.  

- Dette blir garantert dødsdom igjen. Det eneste jeg er sikker på her, er at det er umulig å bli frikjent for drap i Kongo, sa Furuholmen til Dagbladet i går kveld, etter å ha hatt en prat med sine klienter på cella etter første dag i retten var avsluttet.  

Furuholmen har anbefalt French og Moland ikke å være så aggressive i sine forklaringer. I går beskyldte de flere ganger politi og militæret i Kongo for å være gjennomkorrupte, og den mektige domstolspresidenten var tydelig irritert.  

Det er litt kjøligere i Kisangani i morges, etter en natt med regnvær. Dermed er det håp om at temperaturen ikke viser 40-tallet i rettslokalet uten aircondition, som i går.