Været:

Det blir grått og vått

Ifølge meteorologen er det ustabilt vær i vente.

GRÅTT: Det er grått vær i vente i store deler av landet, melder Meteorologisk Institutt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GRÅTT: Det er grått vær i vente i store deler av landet, melder Meteorologisk Institutt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Denne sommeren har bydd på varmerekorder, tropedager og den varmeste juli-måneden som er målt noensinne.

Den kommende uka må du imidlertid regne med å bytte ut solkremen med en paraply. Det ser nemlig ut til at sommerværet er over for denne gang.

I helga og inn i neste uke får store deler av landet grått og trist vær.

- Det ser ikke ut til at godværet skal komme tilbake med det første. Det ustabile været fortsetter inn i neste uke, sier statsmeteorolog Marit Berger i Meteorologisk institutt.

Blir vått

Særlig Sør-Norge har en våt helg i vente. Dette skyldes et lavtrykk som ligger vest for Storbritannia, og som er på vei mot oss.

- Skal du på festival eller på tur i Sør-Norge, må du ta med regntøy, sier Berger.

- Det ustabile været fortsetter de nærmeste dagene, deretter blir det grått og trist. Det er mulighet for torden i helga, legger hun til.

LYNNEDSLAG: Da Dagbladets Ola Magnussen Rydje filmet uværet fra leiligheten fikk han seg en skikkelig støkk. Video: Ola Magnussen Rydje. Reporter: Ola Magnussen Rydje / Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

Værvinneren

Det beste været vil ligge nord i landet - i Troms og Nordland. Særlig lørdag blir en god værdag.

- Været blir bedre i Nord-Norge, men ikke helt strålende, sier meteorologen.

Det er ventet skyer og mulighet for nedbør øst i Finnmark mot slutten av helga. Temperaturene vil imidlertid bli bedre.

- Det har vært kjølig øst i Finnmark med ensifrede plussgrader. Utover i helga kan de få et lite hopp i temperaturen, slik at det kommer seg opp i tosifret. Det er usikkert hvor mange grader det blir, men det blir en bedring i begynnelsen av neste uke, forklarer Berger.

- Ikke helt håpløst

Ellers i landet vil temperaturene holde seg stabile, ifølge meteorologen.

- Sørover i landet får vi helt sikkert dager med 20 grader, særlig der det er sol. Så helt håpløst er det ikke, sier hun.

Temperaturene er avhengig av hvor mye skyer som kommer utover helga, og om sola velger å titte fram, opplyser Berger.

Hun forklarer at været stort sett vil holde seg likt over store deler av landet, og at ingen områder eller byer skiller seg ut.

- Det er vanskelig å plukke ut noen steder når været er så skiftende. Det kan plutselig snu. Jeg oppfordrer folk til å følge med på værvarslene, sier hun.

Meteorologisk institutt advarer også mot at det er skogbrannfare flere steder. Det er størst fare i Nordland og Troms, men også i Møre og Romsdal og Trøndelag bør man være forsiktig med åpen ild.