MINDRE KONTROLL: Politiet overlater nå brev- og besøkskontrollen til Ila fengsel. Foto:Jacques Hvistendahl
MINDRE KONTROLL: Politiet overlater nå brev- og besøkskontrollen til Ila fengsel. Foto:Jacques HvistendahlVis mer

- Det blir ikke fritt fram for Breivik

Får ikke besøk av hvem han vil eller sende brev fritt, selv om politiet opphever kontrollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet besluttet i går å ikke begjære videre kontroll av Anders Behring Breiviks brev- og besøk.
 
Det betyr likevel ikke at det nå blir fritt fram massemorderen til å få besøk av hvem han vil eller at han får skrive brev om hva som helst til hvem som helst. Nå er det kriminalomsorgens bestemmelser som slår ut.
 
- Opphevelsen kommer ikke til å forandre så veldig mye for siktede. Forskjellen er at det blir fengselet og ikke politiet som gjennomfører kontrollen, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel til Dagbladet.
  Sjekk Breivik sitter varetektsfengslet på avdeling for særlig høy sikkerhet. Dersom Breivik tar i mot besøk, vil det være under streng kontroll, sier Bjarkeid.
 
Den besøkende blir:
•  Sjekket i politiregisteret. Har vedkommende et rulleblad, blir det tatt en vurdering. Har vedkommende sonet i fengsel tidligere blir trolig besøket avlyst.
•  Besøkende må være godkjent av fengselsdirektør Knut Bjarkeid.
•  Under besøket vil Breivik sitte bak en glassvegg. Kommunikasjonen med den besøkende vil bli fulgt med på av ansatte fysisk til stede i rommet eller via mikrofoner.
 
- Vi ønsker et møte med politi og forsvarer for å finne ut hvordan vi skal gjøre det med eventuelle besøk, sier Bjarkeid.

Vil sende brev Breivik har så langt signalisert overfor sine forsvarere at han ikke ønsker besøk i fengselet. Heller ikke fengselet har mottatt signaler om at han ønsker besøk.

Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, har sagt til Dagbladet at Breivik nå ønsker å sende brev til personer og miljøer som han opplever har samme meninger som ham. Han ønsker blant annet å svare på brev fra folk som har gitt uttrykk for at de mener samme som ham.

Allerede i det første politiavhøret, som ble foretatt på Utøya natt til 23. juli, sa Breivik at han ønsket muligheten til å sende og motta brev så raskt som mulig, og det var viktigere enn muligheten til å få besøk.
 
- Innkommende brev til siktede og utgående brev fra Breivik vil bli kontrollert av våre ansatte. Brev fra forsvarer blir ikke kontrollert, men sprettet opp i åsyn av den innsatte, for å sjekke at det bare er et brev der, men det vil ikke bli lest, sier Bjarkeid.

- Det vil bli foretatt kontroll av all post. Vi kommer til å se etter alt som kan mistenkes å være straffbare forhold. Vi har ikke noe med den kommende rettssaken å gjøre, slik politiet var opptatt av å kontrollere. Vi driver ingen sensur, og for eksempel meningsytringer er ikke forbudt, sier Bjarkeid.
 
Fengselsdirektøren understreker at de vil vurdere alle brev og besøk for seg.
 
- I praksis blir ikke dette så veldig annerledes enn tidligere, men noe mer vil kunne passere, sier Bjarkeid.