- Det blir ikke lett å være muslim etter dette

Hatet sprer seg på nettet etter terroren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Diskusjonen raser på norske nettsider etter terrorangrepene som rystet London i går. Der er det allerede kommet en lang rekke ekstreme antimuslimske innlegg myntet på norske muslimer på debattene til store norske nettaviser.

«Muslimene har mistet det lille dem hadde igjen av æren sin, dem er nå kun stinkene rotter i mine øyne. Muslimer og Islam har faen meg ingenting her i Europa å gjøre. Måtte samtlige bli smørt inn i grisefett og dumpet midt i Sahara...», skriver en debattant på VG-nett.

«Når skal folk skjønne at muslimer er sinnsyke mennesker? Få de ut av landet, aller helst i en plast sekk.», står det å lese i Nettavisens diskusjonsforum.

- Råtne egg

«Gi dem hjelp til å plassere islam på historiens søppelfylling. Det er den beste hjelpen man kan gi dem på sikt. Da må vi først sørge for å knuse alle de råtne egga i kurven, og det vil det bli en omfattende, stygg og stinkende affære», står det i et annet innlegg på VG-nett.

Også på Dagbladet.nos bloggsider finnes det heftige innlegg etter terrorangrepene i går.- Farlig

Basim Ghozlan, forstander i Det islamske forbundet og ansvarlig for nettstedet Islam.no, er kjent med muslimhetsen som nå raser etter terrorangrepene.

- Dette er jeg vant med, og det er ikke noe nytt. Men det er farlig, fordi slike innlegg dytter flertallet av muslimer - som i utgangspunktet er ærlige og fredelige mennesker og motstandere av terrorisme - over mot den ekstreme siden.

TERROR: Angrepene i London i går bærer alle kjennetegn til al-qaida-relaterte grupper. Nå frykter muslimer i Norge økt splittelse og fremmedfrykt. Foto: Scanpix
TERROR: Angrepene i London i går bærer alle kjennetegn til al-qaida-relaterte grupper. Nå frykter muslimer i Norge økt splittelse og fremmedfrykt. Foto: Scanpix Vis mer

Ghozlan frykter at hatet skal skape splittelse, og friste utstøtte unge muslimer over til den ekstremistiske siden.

- Stor belastning

Basim Ghozlan hadde i går kontakt med mange som sørger over at terroristene har slått til igjen, og frykter tiden som kommer.

- Mange er også skuffet over at overvåkningspolitiet i et land som England ikke har klart å fange opp og stanset denne gruppen før det skjedde. Dette blir en ekstrem belastning hvor Islam dyttes ut i et mørke og blir mistenkeligjort.

- Må være klare

- Det første som irriterer og gjør oss sinte - uansett om man er muslim eller ikke - er at slike ting får skje i et åpent samfunn for alle. Det er grusomt, og vi må alle vise at vi er imot all terror - punktum.

Han mener enkelte muslimske ledere har begått strategiske feil ved å ikke være klare nok på dette punktet.

- Vi må være klare på at vi er minst like i mot terror som alle andre. Problemet er at mange er leie av å hele tiden ta avstand, og begynner å analysere hvorfor slike ting skjer. Men like etter et slikt angrep er det utidig å begynne å analysere. Ofrene er ikke interessert i hvorfor, men trenger trøst og støtte. Så får heller analysene komme senere, sier han til Dagbladet.no.

Norske muslimer deltar også

Gjennomgangstonen er sinne, sorg, og frustrasjon over at islams navn blir brukt av terroristene - og frykt for at London-bombene nå vil føre til en vanskeligere situasjon for muslimer i Norge.

«Huff-a-meg. Ser dere på nyhetene? 7 bomber har gått av i London. Det blir ikke lett å være muslim etter dette...», innleder debatten på nettstedet Islam.no.

«Nå er jeg virkelig forbannet over disse banditene som bruker islams navn for sine grusomheter», skriver en. «Jeg så at en al qaida tok på seg skylden. Profeten muhammed drepte ikke kvinner, barn, uskyldige, dette er ren extremisme. Jeg ble helt kvalm...», skriver en annen.

Tar avstand

Ledende muslimer i Norge var tidlig ute med fordømmelse av terrorangrepet. I flere av innleggene på diskusjonsforumene etterlyses en klar og kontant holdning blant muslimer i Norge, slik at det ikke skal være noen tvil om at de tar avstand fra terrorisme og ekstremister.

Islamsk Råd Norge uttaler følgende i en pressemelding; «Islamsk Råd Norge (IRN) tar avstand fra og fordømmer torsdagens terrorbombe angrep i London. Den som dreper et menneske, er som han har drept hele menneskeheten, sier koranen. Dette er noe disse terroristene ser ut til å ha oversett.»

SORG OG SINNE: På det muslimske nettstedet Islam.no raser flere mot terroristene som på ny sverter islams rykte.
MÅ VÆRE KLARE: Forstander i Det islamske forbundet Basim Ghozlan frykter muslimhatet, og mener Norske muslimer nå må være helt klare i sin motstand mot terrorisme.
SORG: mens muslimske miljøer i Norge fordømmer angrepene, raser hatefulle antimuslimske debatter på internett. Bildet er fra moskeen i Åkebergveien i Oslo.