Det blir ikke streik

LO og NHO enige om AFP-ordning. 62-åringene blir vinnerne. Trolig lønnstillegg på 5,9 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Partene i tariffoppgjøret ble enige like før klokka 05. Dermed blir det ingen streik.

Riksmeklingsmannen varsler tidligere i natt en pressekonferanse kl 03.30, men den er nå forskjøvet til 05.

Ved 04-tiden satt LO og NHO fortsatt sammen for å finpusse detaljene i AFP-ordningen, som partene tidligere i natt var enige om og som regjeringen har kommet med et svar på. 

Den opprinnelige meklingsfristen gikk ut ved midnatt.

LO og NHO har nå fått respons fra regjeringen på et felles brev som hovedorganisasjonene sendte ved 01-tiden om et felles forslag til en ny AFP-ordning.

Ifølge NRK innebærer enigheten at LO langt på vei har fått gjennomslag hos arbeidsgiverne for sitt AFP-opplegg  med betydelig styrking av uttellingen til 62-åringene.

62-åringer får trolig et lønnstillegg på om lag 10.000 kroner, vil kunne ta ut AFP og samtidig ha inntekt ved siden av uten avkorting i pensjonen.

Over 37.000 LO-medlemmer og drøyt 3.000 YS-medlemmer venter på et endelig svar om de skal streike eller gå på jobb om noen timer. 

 HEKTISK INNSPURT:  Riksmeklingsmann Svein Longva orienterer media like før den opprinnelige meklingsfristen gikk ut ved midnatt. De siste timene har han sittet innelåst med forhandlingslederne fra LO og NHO, som i natt fra fått respons fra regjeringen på et felles forslag til AFP-ordning. Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX
HEKTISK INNSPURT: Riksmeklingsmann Svein Longva orienterer media like før den opprinnelige meklingsfristen gikk ut ved midnatt. De siste timene har han sittet innelåst med forhandlingslederne fra LO og NHO, som i natt fra fått respons fra regjeringen på et felles forslag til AFP-ordning. Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX Vis mer

5,9 prosent?

Partene kom langt nærmere hverandre i pensjonsspørsmålet seint i går kveld. En pensjonsreform vil uansett få store konsekvenser for statsbudsjettene framover, og regjeringens betingelse for å godta en AFP-ordning er at LO og NHO er enige seg i mellom.

Riksmeklingsmann Svein Longva har i går kveld og i natt hatt løpende kontakt med statsminister Jens Stoltenberg og arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen.

De reine lønnsforhandligene har fortsatt i natt etter at NHO og LO ble enige om et pensjonsopplegg, og ifølge NRK ligger det an til en ramme på 5,9 prosent, inkludert en lavtlønnsprofil.

Det blir ikke streik