- Det blir ikke utvikling uten energi, og uten utvikling blir det ikke kvinnefrigjøring

Jens Stoltenberg peker på at fattigdom rammer de svakeste i samfunnet hardest, og at kvinner rammes hardere enn menn.

MILJØ:
Å forene utvikling og miljø er vår tids største utfordring, sa statsminister Jens Stoltenberg da han møtte norsk presse sammen med utviklingsminister Heikki Holmås (t.v.) og miljøminister Bård Vegar Solhjell på FN-toppmøtet Rio+20 onsdag
Foto: Are Føli / NTB scanpix
MILJØ: Å forene utvikling og miljø er vår tids største utfordring, sa statsminister Jens Stoltenberg da han møtte norsk presse sammen med utviklingsminister Heikki Holmås (t.v.) og miljøminister Bård Vegar Solhjell på FN-toppmøtet Rio+20 onsdag Foto: Are Føli / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han deltar torsdag på det som kalles Norges hovedevent under FN-toppmøtet om bærekraftig utvikling i Rio de Janeiro. I tillegg vil FNs generalsekretær Bank Ki-moon og Gro Harlem Brundtland være til stede.

De prominente deltakerne skal diskutere de tilsynelatende ganske forskjellige temaene likestilling og ren energi. Stoltenberg mener det er en tett sammenheng mellom de to.

- Det blir ikke utvikling uten energi, og uten utvikling blir det ikke kvinnefrigjøring, sier statsministeren til NTB.

Bærekraftig Stoltenberg peker på at fattigdom rammer de svakeste i samfunnet hardest, og at kvinner rammes hardere enn menn.

- I tillegg er det slik at likestilling bidrar til økt utvikling. Klarer vi ikke å mobilisere halve befolkningen, så bidrar det til fattigdom, sier Stoltenberg.

Han kaller energi nøkkelen til utvikling, men understreker at energiproduksjonen i utviklingsland bør skje på miljøvennlig vis. I tråd med denne målsettingen støtter Norge Ban Ki-moons initiativ om bærekraftig energi for alle.

Ban har tatt til orde for å doble andelen fornybar energi globalt innen 2030 og å gi alle mennesker på jorden moderne energiforsyning.

Inspirert av skogvern Norske myndigheter har lansert et eget partnerskap som skal bidra til at energimålene blir nådd. Partnerskapet er inspirert av Norges støtte til skogbevaring i regnskogland og tar sikte på å støtte tiltak som endrer utviklingslandenes energiforsyning i miljøvennlig retning.

Hovedmålet er å redusere de globale utslippene av klimagasser. I tillegg er det håp om at denne typen grønn energisatsing skal skape arbeidsplasser og bidra til bærekraftig økonomisk vekst.

(NTB)