HET KANDIDAT: Generalmajor Roar Sundseth er trolig den heteste kandidaten til å overta som hærsjef etter Robert Mood. Arkivfoto Alf Ove Hansen / SCANPIX
HET KANDIDAT: Generalmajor Roar Sundseth er trolig den heteste kandidaten til å overta som hærsjef etter Robert Mood. Arkivfoto Alf Ove Hansen / SCANPIXVis mer

Det blir ingen kvinnelig hærsjef

Her er generalene som har søkt på stillingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Seks søkere - en generalmajor og fem brigaderer - har søkt på stillingen som ny generalinspektør for Hæren, får Dagbladert.no opplyst av Forsvarsstaben.

Stillingen som hærsjef blir ledig når generalmajor Robert Mood reiser til Jerusalem for å overta jobben som sjef for FN-misjonen UNTSO. Søkerlisten avliver nå spekulasjonene om at Norge ville få sin første kvinnelige hærsjef.

Topper lista
Den heteste kandidaten på søkerlisten er generalmajor Roar Sundseth (54) som i dag er stabssjef ved Fellesoperativt hovedkvarter på Jåttå utenfor Stavanger.

Han er den høyest graderte blant søkerne, og blir av flere kilder internt i Forsvaret omtalt som en klar kandidat til stillingen. Sundseth er den som er blitt nevnt hyppigst etter at Mood fikk ny jobb i FN.

Hemmes av laksefiske

Også andre kandidater på søkerlista var forventede kandidater. Blant disse er sjef for fellesstaben i forsvarsstaben, brigader Steinar Amundsen (49). Han er forøvrig den yngste søkeren.

Også brigader Arne Skjærpe (51) er en søker man forventet på listen. Han har hatt flere tunge og viktige oppgaver som gjør ham egnet til jobben. Men flere kilder frykter at den såkalte lakseskandalen kan hindre ham i å nå helt til topps.

Det var i august 2004 Skjærpe sammen med tre andre toppsjefer var på eksklusiv laksefiske i Orkla betalt av den franske forsvarsleverandøren Thales. Saken skal ha ført til refselser av de fire offiserene, og er uansett en ripe i lakken som kan være avgjørende når søkerbunken gjennomgås.

Gammel kjenning
Et navn som også er kjent - i allefall blant journalister - er brigader Geir Anda (54). Anda har vært presse- og informasjonssjef i Forsvaret, og er i dag divisjonssjef for Rear Support Command (RSC) i det tysk-nederlandske korpse i Münster i Tyskland.

SØKER: Tidligere presse- og informasjonssjef Geir Anda i Forsvaret er blant søkerne.
SØKER: Tidligere presse- og informasjonssjef Geir Anda i Forsvaret er blant søkerne. Vis mer

Brigader Per Sverre Opedal (52) har også søkt på jobben, og er i dag sjef for Strategisk personellavdeling i Forsvarsstaben.

Det samme har tidligere gardesjef og brigader Tor-Rune Raabye (51). Han er i dag leder av seksjon for operasjoner i Forsvarsdepartementet.

Ingen kvinne
Da det ble klart at toppjobben i hæren ville bli ledig, meldte enkelte medier at hærens første kvinnelige general, brigader Kristin Lund, nå ville være høyaktuell for stillingen. Lund er i dag nestkommanderende for hærens styrker.

Lund er imidlertid ikke blant søkerne til stillingen, og utelukker dermed at den neste hærsjefen også blir den første kvinnelige. Det er vanlig at spesielt kvalifiserte kandidater blir anmodet å søke stillinger på dette nivået i Forsvaret. Om Lund fikk en slik anmodning er usikkert.

Det har også vært spekulert i om generalinspektøren for Heimevernet, generalmajor Bernt Iver Ferdinand Brovold ville søke jobben. Også han har vært nevnt som en god kandidat.

IKKE AKTUELL: Brigader Kristin Lund, her avbildet da hun var oberst, har ikke søkt toppjobben og er dermed ikke aktuell. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
IKKE AKTUELL: Brigader Kristin Lund, her avbildet da hun var oberst, har ikke søkt toppjobben og er dermed ikke aktuell. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer