FORTSATT RUSKEVÆR: - Det er såvidt det er opphold før det er dårlig vær igjen, sier Meteorologisk institutt. Bildet er fra juli i fjor. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
FORTSATT RUSKEVÆR: - Det er såvidt det er opphold før det er dårlig vær igjen, sier Meteorologisk institutt. Bildet er fra juli i fjor. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

- Det blir ingen skikkelig sommer

Har ikke ruskeværet allerede kommet, kommer det nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var en kald, kald mai. I går bikket gradestokken 20 ett sted i Norge - for første gang i måneden som ellers kan være så varm.

Men det betyr ikke at godværet kommer nå, selv om kalenderen nå viser 1. juni. I går sendte Meteorologisk institutt ut et OBS-varsel for hele ti fylker.

I løpet av natta skal det ha kommet store mengder nedbør over store deler av Sør-Norge, mens man i Nord må vente til utpå dagen, før regnet kommer.

Værgudene skylder oss Se hele obsvarselet nederst i saken.

- Det har vært ille. En ordentlig dårlig mai-måned, og det ser ikke ut som det vil komme noen stor omveltning heller, sier Bente Wahl ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Faktisk har været vært så dårlig at værgudene skylder oss 57 sommerdager.

Det var Passvik i Øst-Finnmark, som ligger nesten i Russland, som bikket 20 grader i går. Men det betyr likevel ikke at godværet er rett rundt hjørnet.

- Ingen skikkelig sommer - Når kan vi forvente at sommeren kommer?

- Nei, si det. Det er ikke voldsomt lystig. I slutten av uka vil vi kanskje få litt høyere temperaturer og litt mer stabilt vær, men det vil ikke være voldsomme endringer, sier Wahl.

- Det er ikke slik at det vil bli store endringer, men vi kan kanskje få opp mot 20 grader. Men det blir ingen skikkelig sommer, sier hun om den første tida.

Onsdag blir den første dagen der været ser bedre ut. For selv om vi noen steder får et lite opphold mandag, kommer et nytt nedbørfelt inn over landet natt til tirsdag.

- Det er såvidt det er opphold før det er dårlig vær igjen.

- Det kan komme opp i kortvarig storm i Hordaland og Sogn og Fjordane. Det er ganske ekstremt for denne tida på året. Også i Rogaland og Hordaland skal det komme mellom 25 og 40 milimeter i løpet av 12 timer i løpet av natta, sier Wahl.

- I Bergen vil det være dårlig vær fra rundt 08 til 14 mandag. De sørlige områdene får det meste av ruskeværet natt til mandag, mens de nordlige områdene får det mandag.

OBS-varselet • Aust-Agder og Telemark hadde lokalt vanskelige kjøreforhold i fjellet på grunn av snø og vind fra søndag kveld, mens det samme gjelder i Buskerud fra natt til mandag.

• I Oppland ventes forbigående storm i høyfjellet mandag ettermiddag, og først på dagen ventes snø over 700-800 meter i nordlige områder i Oppland og også i Hedmark.

• Fra søndag kveld får Rogaland vind opp i sterk kuling, og natt til mandag kan det bli en kortvarig storm på kysten i nord og i fjellet. I tillegg er det varslet snø over 800 meter.

• Dette været når Hordaland og Sogn og Fjordane natt til mandag, og der vil vinden periodevis kunne komme opp i full storm. I begge fylkene kan det komme mye nedbør, samt snø over 800 meter.

• Fra mandag ettermiddag kan vinden komme opp i liten storm på kysten i Møre og Romsdal. På kvelden blir det sterk kuling også på kysten i Trøndelag.

• I alle fjellområdene vil snø i kombinasjon med vind gi vanskelige kjøreforhold.

IKKE HELT ENNÅ: - Nei, si det, svarer meteorologen da Dagbladet spør om når vi kan forvente sommervær. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
IKKE HELT ENNÅ: - Nei, si det, svarer meteorologen da Dagbladet spør om når vi kan forvente sommervær. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer