Sommeren kommer tilbake:

- Det blir knallvær

August vil vise seg fra sin beste side i helga og starten av neste uke. Store deler av landet kan glede seg til sol og varme, samt årets høyeste badetemperaturer.

VARMEST NÅ: Badetemperaturene er på sitt aller varmeste nå, forteller meteorolog Gislefoss. - Det er bare å bade. Det blir en flott helg, sier han. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
VARMEST NÅ: Badetemperaturene er på sitt aller varmeste nå, forteller meteorolog Gislefoss. - Det er bare å bade. Det blir en flott helg, sier han. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

- Selv om det har vært litt «høstlig» den siste uka, er august per definisjon en sommermåned, påminner statsmeteorolog Kristian Gislefoss, som forteller at store deler av landet vil få merke nettopp dette de kommende dagene.

På Østlandet, Sørlandet, Vestlandet og i Trøndelag vil temperaturene krype godt over 20 grader, ifølge ham.

På Sørlandet vil temperaturen ligge på rundt 22 grader i helga, og det samme gjelder på Vestlandet, men det aller lengste strået er det en annen landsdel som trekker:

VÆRMELDER: Meteorolog Kristian Gislefoss ved Meteorologisk Institutt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VÆRMELDER: Meteorolog Kristian Gislefoss ved Meteorologisk Institutt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Helgas værvinner er helt klart Østlandet, som får de aller høyeste temperaturene, opphold og sol. Været her blir bare bedre og bedre, og temperaturene vil stige gjennom helga. Inn i starten av neste uke vil vi fort komme opp i 25 grader og kanskje mer, sier Gislefoss.

- Det blir skikkelig knallvær, konkluderer han.

NORDMENN RAMMET AV HETEBØLGEN: Tre nordmenn forteller hvordan de opplever den voldsomme varmen som får Europa til å koke. Video: Privat. Vis mer

Badetemperatur på topp

Som om ikke det var nok, er det også nå at temperaturene i sjøen er på sitt aller varmeste, forteller han videre.

- August er den måneden det er varmest i sjøen. Vannet bruker tid på å varmes opp, og derfor er badetemperaturene på sitt høyeste sent på sommeren. I snitt er det den 9. august som er den dagen med varmest vann, men dette varierer fra år til år. Badetemperaturene i Sør- og på Østlandet ligger på mellom 18 og 20 grader nå, sier Gislefoss.

- Det er bare å bade. Det blir en flott helg, sier han.

På Vestlandet er det noen grader kaldere i vannet, og i Trøndelag ligger temperaturene på rundt 14 grader, tilføyer meteorologen.

- Varmt, men skyet

Prognosene for Trøndelag og resten av Midt-Norge viser også at det kommer finvær, men her ser det ut til å først vise seg i starten av neste uke, forteller Gislefoss.

- Det er ikke ventet like mye sol i denne landsdelen, som på Østlandet, men det er ventet høye temperaturer - kanskje helt opp mot 25 grader i Trøndelag, sier han.

Trøst til nord

Mens store deler av landet kan sole seg i godvær den siste delen av august, er det også en landsdel som må ta fram regntøyet.

- Noen får det vått, og det er Nord-Norge. På lørdag kan landsdelen få litt sol, men på søndag og i starten av neste uke er det ventet nedbør her. Nord-Norge trakk ikke vinnerloddet denne gangen, sier Gislefoss, men tilføyer:

- En trøst til Nord-Norge er jo det at høsten ofte er fin der oppe, så selv om helga og starten av neste uke ikke ser så bra ut, er det alltids nye muligheter i september.

Godværet avtar

Det gode været i sør ser ut til å avta noe mot slutten av neste uke, ifølge meteorologen.

- Vi ser en endring både i sør, øst og vest fra onsdag av. Da blir det mer ustabilt, og temperaturene faller, sier Gislefoss.

- Er sommeren over da?

- Det gjenstår å se. Det kan alltids bli fint i september også.