Det blir lærerstreik

90 000 lærere tilknyttet Utdanningsforbundet sier nei til forslaget og går ut i streik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): To tredeler av de over 90 000 lærerne som er medlem i Utdanningsforbundet stemte over forslaget. 73 prosent stemte imot den nye tariffavtalen.

- Jobben vår nå er å streike, sa leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, på pressekonferansen.

Ifølge Lied vil streiken starte 1. juli, i Bergen kommune. Der tas det ut 36 lærere på Rothaugen skole.

- Det har Bergen kommune fått beskjed om. Vi kommer til å kjøre en liten streik gjennom sommeren, og trappe kraftig opp etter sommeren, sa Lied.

Hun vil ikke avsløre streikestrategien deres framover, men sier at de har kapasitet og mulighet til å holde streiken gående i lang tid.

Hovedpunktet i tvisten dreier seg om en ny arbeidsavtale for lærerne, men medlemmene stemte over hele lønnsoppgjøret, ikke bare arbeidstidsavtalen.

• Har du en seksåring som ikke får begynt på skolen etter sommeren? Tips oss på tlf. 24000000 eller e-post 2400@db.no.

Tillit Med tanke på at egne medlemmer stemte imot forslaget fra Utdanningsforbundet og KS, ble det på pressekonferansen stilt spørsmål om Ragnhild Lied føler hun fortsatt har tillit hos lærerne. Det føler hun at hun har.


• Har du en seksåring som ikke får begynt på skolen etter sommeren? Tips oss på tlf. 24000000 eller e-post 2400@db.no.

- Mitt mandat nå er å lede denne streiken, og jeg føler jeg har tillit til å gjøre nettopp det, sa Lied.

Tilliten lærerne har til kommunen de er ansatt i derimot, er hun ikke like sikker på.

- Dette resultatet forteller med at lærernes tillit til kommunen er tynnslitt. Avstemningsresultatet er et kraftig signal fra landets lærere om manglende tillit til sin arbeidsgiver, både sentralt og lokalt. Selv om lærerne skulle ta stilling til hele tariffavtalen, hersker det ingen tvil om at det først og fremst er forslaget til ny arbeidstidsavtale som danner grunnlaget for streiken, sa Lied.

Facebook-gruppa «Arbeidstidsforhandlingene» har over 29 000 medlemmer. Der uttrykkes det glede over resultatet og tillit til Ragnhild Lied.
Omstridt avtale Den omstridte arbeidstidsavtalen innebærer at lærerne blir pålagt å være på skolen i 7,5 timer hver dag i løpet av arbeidsuka og at rektorene får større styring med lærernes arbeidstid.

I tillegg omfatter meklingsresultatet «ordinære» poster, som et lønnstillegg på drøyt 3,3 prosent.

Til sammen rundt 94 000 medlemmer i Utdanningsforbundet har stemt i uravstemningen, henholdsvis rundt 60 000 og 16 000 jobber i grunnskolen og videregående skole.

13 400 barnehageansatte og 4400 ansatte i faglig-administrative støttefunksjoner.

I Mars skrev Dagbladet en sak om hvordan en eventuell lærerstreik vil ramme barna (krever abonnement).

MULIG STREIK: Ragnhild Lied er leder i Utdanningsforbundet. Klokka 12 i dag blir det klart om over 90 000 lærere tilknyttet forbundet skal gå ut i streik. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
MULIG STREIK: Ragnhild Lied er leder i Utdanningsforbundet. Klokka 12 i dag blir det klart om over 90 000 lærere tilknyttet forbundet skal gå ut i streik. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Det er umulig for lærerne å gjennomføre alle arbeidsoppgavene i løpet av en 37,5 timers arbeidsuke, sa Elisabeth Leth Olsen (29), lærer ved Brundalen skole i Trondheim.

Flere stemte nei På et ekstraordinært styremøte i går vendte lektorlaget enstemmig tommelen ned til den nye arbeidsavtalen.

De tre forbundene som allerede har bestemt seg for å streike representerer til sammen 18.500 medlemmer.

Etter det offentlige ordskiftet å dømme, er motstanden mot arbeidstidsavtalen størst blant lærere på videregående skole, mener Fafo-forsker Bård Jordfald.

Han påpeker også at grunnskolelærerne nok allerede har en faktisk arbeidstid som ligner mye den framforhandlede arbeidstidsavtalen.

Fakta om lærernes arbeidstidsavtale

• KS ville fjerne alle sentrale bestemmelser om lærernes arbeidstid og overføre dette til rektoren ved den enkelte skole.

• KS har vært i forhandlinger med Utdanningsforbundet, LO og Unio om lokal styring av arbeidstiden for lærerne. Forhandlingene ble brutt i januar.

• Videre foreslo KS at lærernes arbeidsår skal kunne utvides fra 39 uker til opptil 45. Lærerne skal ha samme antall arbeidstimer og samme antall ferieuker som før, men arbeidsåret «strekkes» ut ved at lærerne jobber færre timer per dag og får færre avspaseringsuker.

• Lærerne mener en slik nyordning vil føre til at lærerne i realiteten pålegges flere undervisningstimer og flere oppgaver, noe som kan gi kommunene mulighet til å kutte i vikarbudsjetter og stillinger.

Kilde: NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer