Ut mot skøyte-amatører:

- Det blir litt slurv

Pål Tobiasson (69) har en klar oppfordring til skliglade som vil prøve seg på «nymotens» skiteknikk i sporet: Øv først!

TURVANT: Pål Tobiasson (69) går på ski «omtrent hver dag». Foto: Privat
TURVANT: Pål Tobiasson (69) går på ski «omtrent hver dag». Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Påska er på trappene - og både i fjellet og flere steder i lavlandet nyter skigåere eventyrlige forhold og nypreparerte skiløyper.

I tillegg til sedvanlige debatter om turgåere i løypa og hundebæsj på avveie har nå en ny debatt blitt lansert: Skiskøyting som ødelegger klassisk-sporene.

Skientusiast, advokat og ivrig markabruker Pål Tobiasson er én av flere som har sett seg lei av det han mener er uvøren skøytedans i Oslomarkas løypenett. Det ga han uttrykk for i Facebook-gruppa «Skiføre i Oslo og omegn» mandag kveld.

- Min oppfordring til alle som vil prøve skøyting er å trene teknikk før man legger ut på løypenettet. Da blir det mye morsommere og færre sure klassiskløpere!, skriver Tobiasson i innlegget.

Da Dagbladet slår på tråden er det en lystig 69-åring på hyttetur i Øystre Slidre som tar telefonen. Tobiasson gjentar sitt budskap.

- Det blir litt slurv med alle som skøyter og ødelegger sporene, så jeg tenkte å si ifra på en litt hyggelig måte, sier han til Dagbladet.

Boris Oravec ble desorientert da han svømte under isen. Video: Birthe Skingen/Dagbladet TV-sporten, @oravecboris/Instagram. Vis mer

Den ivrige skiløperen hyller løypeprepareringen - særlig i Oslomarka - og mener derfor det er synd å se ødelagte klassisk-spor på grunn av laber skøyting.

- For de som er gode til å skøyte, så er det ikke noe problem. De fører skiene rett fram, og trenger ikke så mye plass, men har du ikke trent så mye på skøyting - så skrever du ut over sporene, sier 69-åringen.

- Men hvordan kan du lære å skøyte uten å skøyte?

- Du kan finne en åpen plass der det er flatt; der det ikke er spor, kontrer 69-åringen - som understreker at han ikke er sint - men derimot en glad skigåer med en oppfordring.

Han nevner Skullerud som en utmerket destinasjon for litt skøyte-øving.

- Det finnes også kunstsne-løyper, sier Tobiassen og legger til:

- Det er ikke noe vits i å gå ut i de fine sporene, i alle fall ikke der det er trangt.

Tross litt sedvanlig diskusjon har Tobiasson en rekke meningsfeller når det gjelder øve-oppfordringen, i alle fall om vi skal tro kommentarfeltet i «Skiføre i Oslo og omegn». Andre synes å stille seg litt mer skeptiske til advokatens formaning. En kommentar ironiserer blant annet over bredbente skøytespor som ødelegger vakker naturutsikt over pittoreske viddeomgivelser.

Selv synes Tobiassen at folk krangler for mye i skiløypene.

- Folk krangler litt for mye i skogen, synes jeg, men jeg er ikke noe glad for at folk går i løypa, sier 69-åringen.

Oslo-advokaten anslår at han går på ski «omtrent hver dag» - og det blir det nok litt av oppe i fjellet i Øystre Slidre også.

- Det er fine løyper oppi her! Det er veldig bra. Det er ikke så mye mennesker, og ikke så mange som ødelegger sporene heller, sier Tobiassen og ler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer