Blod, tårer og tapte penger: Rune Magnus Lundetræ tror ikke på snarlig bedring.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Blod, tårer og tapte penger: Rune Magnus Lundetræ tror ikke på snarlig bedring. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

- Det blir mer blod, tårer og tapte penger

Tidligere Seadrill-topp Rune Magnus Lundetræ tror likevel det er mye penger å tjene på restruktureringene i oljeservice, og særlig i rigg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det hadde sikkert vært spennende å vært på andre siden av bordet også. Seadrill har fortsatt en stor eier som har kompetanse og kapital til å være relevant, sier Rune Magnus Lundetræ til Finansavisen.

For ett år siden gikk han fra stillingen som finansdirektør i Seadrill for å bli strategisk rådgiver i DNB Markets. Nå består kundelisten hans av kriserammede oljeserviceselskaper.

- Det har overrasket meg hvor mye vi må dytte på selskapene for at de skal ta inn over seg hvor alvorlig dette er. Samtidig kjenner jeg meg igjen fra da jeg var der – man har jo ikke lyst å gå rett inn i en restrukturering.

Ikke et blaff

Det har vært klar tale fra sjefene i oljeselskapene under årets ONS: Bransjen kommer ikke tilbake til der den var for noen år siden.

- Når det gjelder oljeservicenæringen må man heller fokusere på hvor stor den skal være, enn hvor lang tid innhentingen tar. Det blir mer blod, tårer og tapte penger før det normaliserer seg, sier Lundetræ til Finansavisen.

Han påpeker at oljeselskapene fokuserer mer på å opprettholde kontantstrømmen enn på produksjonsvekst, i tillegg til å gjøre betydelige kostnadskutt. En annen utfordring for oljeservicenæringen offshore, er at den landbaserte produksjonen i USA er mer fleksibel og kostnadseffektiv.

- Derfor er jeg ikke kjempeoptimistisk til at dette bare går over om et par år.

Lundetræ tror likevel det er store muligheter for framoverskuende og kapitalsterke aktører.

- Klarer man å ha et langsiktig syn på den reelle etterspørselen, kostnadsbildet og størrelsen på tilbudssiden - i tillegg til å ha kapital - kan man gå inn og tjene mye penger på oljeservice, sier han til Finansavisen.