- Det blir mer og mer kritisk for de svakeste pasientene

Pasientreise-sjefen ved Universitetetssykehuset i Nord-Norge frykter for liv og helse.

 Stengt:  Strengte flyplasser kan skape store problemer for pasienter i nord-Norge. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Stengt: Strengte flyplasser kan skape store problemer for pasienter i nord-Norge. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For en del sykdommer og skader er det selvsagt livsviktig å få operert innen det tidspunktet legen har bestemt. Utsatte operasjonen kan gi varige mén, så jeg mener at vekterstreiken nå setter liv og helse i fare.Det sier pasientreise-sjef Marit Gonsholt ved Universitetsykehuset i Nord-Norge (UNN).

- Kritisk
Som følge av vekterstreiken er nemlig flere flyplasser i Nord-Norge stengt, og stadig flere står i fare for å følge etter dersom streiken fortsetter.Det har satt kjepper i hjulene for pasienttransporten i nord.

De store avstandene i landsdelen gjør at pasienter som skal inn til en planlagt operasjon eller behandling ved et av de større sykehusene, i stor grad reiser med kommersielle rutefly.

- I Nord-Norge er jo fly omtrent det vi har av rutegående trafikk, og særlig i Finnmark er det fly som gjelder, sier Gonsholt.

Ifølge henne bruker helseforetakene pasientreise-ordningen til å frakte pasienter til alt av planlagt behandling, inkludert «halv-øyeblikkelige» operasjoner. Ambulanseflyene frakter bare de helt akutte pasientene.

Avlyser operasjoner
Flere behandlingstimer er allerede blitt avbestilt som følge av streiken. Pasientreise-sjefen forteller at situasjonen er «vanskelig og frustrerende».

Når folk ringer avbestiller behandlingstimer eller operasjoner, havner de jo i ventelista igjen. Sykehusene har jo gjerne planlagt sin behandlingstimer og operasjoner for en lang tid framover, og vil nok ikke ha mulighet til å ta inn et etterslep umiddelbart etter streiken, sier Gonsholt, og legger til:

- Det vil selvsagt bli gjort en medisink vurdering i hvert tilfelle, men for en typisk kontrolltime må man nok belage seg på å vente én til to måneder.

Gonsholt mener situasjonen nå blir «mer og mer kritisk», særlig for de svakeste pasientene.

- De sykeste kan ikke bare sette seg på en buss og kjøre disse lange avstandene heller. Det har de ikke helse til.

- Ikke kritisk
Kommunikasjonsdirektør Kristian Iversen Fanghol i Helse-Nord RHF forteller at sykehusdirektørene i nord ikke er like bekymret, i hvert fall ikke ennå:

- Men så er jo spørsmålet hvor lenge streiken varer, sier han, og fortsetter:

- Men så langt er vi der at vektrestreiken medfører ulemper for enkeltpersoner. Det er enkelte som har avbestilt planlagt behandling som følge av usikkerhet rundt flytrafikken, noe som selvsagt er kjedelig for den det gjelder. Men selve sykehusdriften er ikke rammet noe sted.

Fanghol understreker at pasientreiseordningen bare brukes til ikke-øyeblikkelig behandling. Han frykter ikke at utsatte operasjoner skal gi pasienter varige mén.

- Pasientene skal uansett gis et medisinsk forsvarlig tilbud, men så langt er vi ikke der at det er en aktuell problemstilling. Det er jo lov å streike, men de kan jo ikke streike inn i evigheten heller.

Heller ikke Helsetilsynet er bekymret:

- Vår vurdering er at det ikke er fare for liv og helse noen steder i ladnet, sier direktør Lars E. Hanssen i Helsetilsynet til Dagbladet.