- Det blir mer peng på bok

Sigbjørn Johnsens viktigste oppgave er å kutte gjelda til framtidige generasjoner, men han lover at regjeringen bruker mye penger, til tross for lekkasjer om sparebudsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En frisk og opplagt finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) møtte pressen utenfor boligen sin på Frogner i Oslo. I dag klokka 10:00 presenterer Johnsen sitt første statsbudsjett siden midten av 90-tallet.

- Stramt budsjett Utenfor leiligheten lovet han mer «peng på bok», på spørsmål fra Dagbladet.

- Det blir et veldig rødgrønt budsjett. Vi skal fortsette å bruke mye penger, men det blir også et stramt budsjett. Vi klarer å gjøre to ting samtidig, sier Sigbjørn Johnsen til pressekorpset.

På spørsmål fra Dagbladet ville allikevel ikke Johnsen ville love at kommunene får nok penger til å fylle tomme svømmebasseng, en merkesak for de rødgrønne siden 2005-valget.

Ifølge lekkasjene fra budsjettet, ligger det an til økt satsing på vei og jernbane i 2011. Nasjonal transportplan forplikter regjeringen til å øke rammene med 100 milliarder de neste ti årene.

Mer gjeld til barnebarna Områdene som opplever kutt er blant annet bistand én milliard mindre og Innovasjon Norge.

Regjeringen Stoltenberg har fått kritikk for å ha økt gjelda til framtidige generasjoner med 100 milliarder kroner siden 2005, ifølge generasjons- regnskapet. Dette betyr at gjelda har økt til 200 milliarder for våre barn og barnebarn.

Nå varsler Johnsen at de rødgrønne vil snu utviklingen.

- Bedring av generasjonsregnskapet er en av de viktigste sakene vi har å jobbe med framover. Dette budsjettet blir preget av det, sier Johnsen til Dagbladet.

- Blir det mer peng på bok med ditt budsjett?

- Ja, det blir det, sier Johnsen til Dagbladet.

I løpet av kort tid vil oljefondet passere 3000 milliarder.

Skuffelse og støtte - Det kommer helt sikkert flere overraskelser, mange kommer til å være fornøyde, men det er også alltid noen som blir skuffet, sier Johnsen til NTB.

Johnsen kan ta med seg en fersk meningsmåling som gir ham solid støtte blant befolkningen.

Hele 44 prosent av de spurte i en meningsmåling mener at Sigbjørn Johnsen gjør en god jobb som finansminister, viser en meningsmåling utført av Dagbladet.

Bare 6 prosent mener han gjør en dårlig jobb, mens 37 prosent beskriver innsatsen som middelmådig.

Mindre oljeinntekter Ifølge NTB vil regjeringen holde seg til den såkalte 4-prosentregelen. I år blir det brukt 131,5 oljemilliarder i budsjettet.

Budsjettene i årene som kommer må også ta høyde for tall som viser en betydelig nedjustering av statens inntekter fra oljevirksomheten etter 2015. Dermed blir rommet for økt bruk av oljepenger mindre i de kommende årene, skriver NTB.