- Det blir stadig mer sannsynlig at det var en fremmed miniubåt utenfor Stockholm

Analysearbeidet styrker teorien, ifølge SVD.

UBÅT? Dette bildet som ble gitt ut fra det svenske forsvaret kan være den mystiske ubåten. Foto: FÖRSVARET
UBÅT? Dette bildet som ble gitt ut fra det svenske forsvaret kan være den mystiske ubåten. Foto: FÖRSVARETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenska Dagbladet melder søndag kveld at det svenske forsvaret blir stadig sikrere på at det faktisk var en miniubåt fra en fremmed makt i Stockholms-skjærgården i oktober.

Ifølge SVD er analysearbeidet etter det som skal være observasjoner av en ubåt utenfor Sveriges hovedstad nå i sluttfasen.

På en pressekonferanse 19. oktober uttalte det svenske forsvaret at det «trolig» hadde vært aktivitet i skjærgården. Det er den nest høyeste på en seks punkters vurderingsskala, ifølge SVD. Toppverdien - 1 - betyr at det man konstaterer at noe har skjedd, og for å kunne slå fast en 1-er kreves det at man funnet selve farkosten eller sikre tekniske bevis.

Kilder sier til SVD at ubåtobservasjonen kategoriseres som en «kraftig 2-er».

Bildeanalyse En nøye analyse av bildene som ble tatt og skulle vise ubåten har også gitt flere nye opplysninger, som gir indikasjoner om størrelsen på farkoste.

Gjennom å analysere bevegelsene i vannet rundt objektet som er avbildet har forsvarets eksperter kommet fram til at det høyst sannsynlgi er snakk om en miniubåt.

En kilde sier til SVD at bildeanalysen tilsier at farkosten har et tårn samt to master eller rør bak tårnet.

Nye søk I begynnelsen av november ble det iverksatt nye søk i Kanholmsfjärden i Stockholms skjærgård.

En minerydder og en korvett ble observert både fredag fredag 31. oktober og lørdag 1. november, ifølge Expressen. Fredag var også militæret i Stavsnäs for å snakke med innbyggerne der om observasjoner de kan ha gjort, ifølge NTB.

Ubåtjakta i Stockholms skjærgård ble satt i gang i den 17. oktober og avbrutt etter en uke. Årsaken til at søkene ble igangsatt var at det var blitt observert «fremmed undervannsaktivitet» i skjærgården.