SUNNERE FETT:  Norsk fett blir stadig sunnere. Foto: Mette Møller / Dagbladet
SUNNERE FETT: Norsk fett blir stadig sunnere. Foto: Mette Møller / DagbladetVis mer

Det blir stadig sunnere å være usunn

Mattilsynet: Chips-fettet er blitt sunnere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredagskosen kan nytes med bedre samvittighet enn før. De siste 19 årene har det blitt stadig mindre mettet fett og transfett i norske chips- og nøtteposer.

Mattilsynet har undersøkt 14 ulike typer chips og saltede nøtter fra produsenter som Kims, Maarud og Sørlandschips.

Mens det i 1996 var 13 gram mettet fett i en vanlig chipspose, er tallet nå nede i 2-4 gram, ifølge undersøkelsen. Årsaken er blant annet at flere produsenter har byttet ut palmeolje med solsikkeolje, rapsolje og peanøttolje.

- Analysen vi har gjennomført viser gjennomgående at produsentenes utfasing av palmeolje til fordel for bedre alternativer har hatt en positiv effekt på fettsammensetningen i tortilla- og potetchips, sier seksjonssjef Merethe Steen.

Tilsynet kan også slå fast at det kun finnes ubetydelige mengder tungmetaller som arsen, kadmium og bly i chipsen.

(NTB)