<strong>I STRID MED OPPLÆRINGSLOVEN:</strong> Skolebyråd i Oslo, Torger Ødegaard (H), fikk vite at Bjerke videregående skole deler inn klassene etter etnisitet i dag tidlig. Nå er han lettet etter at skolen bekreftet at de skal dele inn skoleklassene på nytt. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
I STRID MED OPPLÆRINGSLOVEN: Skolebyråd i Oslo, Torger Ødegaard (H), fikk vite at Bjerke videregående skole deler inn klassene etter etnisitet i dag tidlig. Nå er han lettet etter at skolen bekreftet at de skal dele inn skoleklassene på nytt. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Det blir stanset med umiddelbar virkning

Bjerke videregående har i høst delt inn skoleklassene etter etnisk bakgrunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bjerke videregående skole i Oslo har i høst delt inn klassene etter etnisk bakgrunn. I førsteklasse på studieretning for allmenn studieretning er elevene delt inn i tre klasser. A-klassen har ingen norske elever. Det melder Dagsavisen.

Skolen skal ha valgt å dele inn elevene på denne måten for å hindre at etnisk norske elever slutter og bytter skole.

- En slik ordning er helt uakseptabel, i strid med opplæringsloven, og ikke en praksis vi ønsker Oslo-skolen. Man deler ikke inn elever etter etnisitet, sier utdanningbyråd i Oslo, Torger Ødegaard (H), til Dagbladet.

Utdanningsetaten har gitt beskjed om dette til skolen, og skolens ledelse sitter nå i hastemøte. Ifølge Ødegaard har skolen bekreftet at de skal slutte med praksisen.

- Jeg fikk vite om dette i dag tidlig. Dette blir stanset med umiddelbar virkning, og det er jeg glad for, sier han videre.

Ødegaard er ikke kjent med at dette praksiseres andre steder i Oslo.

- Det er naturlig at utdanningsetaten følger opp dette. Jeg har gitt klar tilbakemelding om at dette ikke er akseptabelt, sier han.

Overrasket kunnskapsminister Også kunnskapsminister Kristin Halvorsen reagerer via sin Facebook-side da hun fikk presentert nyheten i dag.

«Dette er ikke akseptabelt. Jeg ber skolebyråd Ødegaard (H) om en umiddelbar forklaring på hva som er fakta i saken, hvorfor han mener dette evt er en god ide og klar beskjed om å rydde opp!» skrev hun.

- Jeg var klar for for å be Torgeir Ødegaard forklare dette, da jeg skjønte at han sjøl hadde tatt affære. Jeg er overrasket over at de ikke har hatt en oversikt over dette sentralt, og jeg forventer nå at han skaffer seg dette nå.

Halvorsen presiserer at mange av elevene er født i Norge og at de derfor også er norske.
- Man kan ikke snakke om etnisk bakgrunn, dette er ungdom som på ingen måter skilder seg faglig fra sine medelever.

Hennes utfordring til Oslo-skolene er å gjøre seg mer attraktive.
- Det kan plasseres populære, nye linjer ved skolene, og skolene kan samarbeide med høgskoler, universiteter og bedrifter for å få opp attraktiviteten.

- Skolen må jobbe for å få et godt rykte, vi kan ikke dele inn Norge etter hudfarge, sier Halvorsen videre.

Elev- og lærlingombudet i Oslo skriver på sine Facebook-sider at de har «fått bekreftet fra rektor på Bjerke videregående skole at de går tilbake på løsningen med etnisk delte klasser. Opplæringslova er klinkende klar på dette punktet, så det skulle bare mangle».

- Det kom ut skeivt Rektor ved Bjerke videregående skole, Gro Flaten, sier at skolen nå ser på de tre klassene, og at ledelsen skal dele inn elevene på nytt.

- Det er feil med inndelingen, loven sier at dette ikke skal gjøres. De nye fordelingene vil skje så fort som mulig, vi jobber med det nå, sier hun til Dagbladet.

- Angrer du?

- Jeg ser det er uhelig slik saken kom ut nå. Intensjonen var å opprettholde mangfoldet på skolen. Mange av elevene har fagene matte og fremmedspråk på tvers av klasseinndelingen.

Allerede i ettermiddag skal rektoren møte elevrådet ved skolen for å snakke om hvordan de kan unngå at elever med norsk bakgrunn forlater skolen. De vil også se på elevsammensetningen.

- Vi er en skole med åpne dører og med gode resultater, Elevene opplever omtrent ikke mobbing eller rassisme ifølge brukerundersøkelsen som blir gjenomført hvert år. De er fornøyde. Vi skal lytte til elevene i ettermiddag, sier Flaten.

- Finnes bedre løsninger Milos Rados er politisk nestleder i Elevorganisasjonen i Oslo og mener dette er «helt forkastelig».

- Det er absolutt ikke slik vi skal ha det i norsk skole. Jeg trodde samfunnet hadde kommet bort fra den type måte å tenke på, sier han til Dagbladet.

- Det er bra at byråden nå vil sette en stopper på det.

Lados peker på at det er et problem at elever med norsk bakgrunn søker seg bort fra skoler med høyt antall elever med utenlansk bakgrunn.

- Men det må finnes andre gode løsninger på dette. Bjerke skole skal for eksempel pusse opp nå, slik at skolen blir fin og ny, og elevrådet jobber for at det sosiale miljøet skal bli bedre. Dette gjør at søkertallene øker, sier han videre.

<strong>UAKSEPTABELT:</strong>  Kunnskapsminister Kristin Halvorsen mener dette er uakseptablet, og ga skolebyråd Torger Ødegaard klar beskjed om å rydde opp. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
UAKSEPTABELT: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen mener dette er uakseptablet, og ga skolebyråd Torger Ødegaard klar beskjed om å rydde opp. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer