- Det blir tøffe tak mot Jens

Kristin Halvorsen og SV har tapt mange miljøsaker i regjeringen. Men partilederen lover å kjempe for Lofoten.

FIKK NAPP: Tirsdag dro Kristin Halvorsen ut på lofotfiske med flere lokale SV-ere og fiskeren Børge Iversen. Og jammen fikk ikke SV-lederen en helt ekte Lofottorsk på kroken om bord i sjarken Iversen jr. utenfor Stamsund. SVeren Bjørn Kjensli fotograferer. Alle foto: Hans Arne Vedlog
FIKK NAPP: Tirsdag dro Kristin Halvorsen ut på lofotfiske med flere lokale SV-ere og fiskeren Børge Iversen. Og jammen fikk ikke SV-lederen en helt ekte Lofottorsk på kroken om bord i sjarken Iversen jr. utenfor Stamsund. SVeren Bjørn Kjensli fotograferer. Alle foto: Hans Arne VedlogVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||LOFOTEN (Dagbladet):Her, ved Lofoten og Vesterålen, går grensa for hva Kristin Halvorsen kan tåle å tape i regjeringsforhandlinger med Jens Stoltenberg. Kristin Halvorsen tok i går turen til Lofoten for å finne argumentene som kan slå i hjel Jens Stoltenbergs oljeiver i nord. Hun er forberedt på et politisk basketak.

- På disse områdene er vi steile begge to. Dette kommer til å bli tøffe tak. Jeg tror det blir mer krevende enn sist fordi jeg merker at presset fra oljeindustrien er sterkere nå, sier hun til Dagbladet.

På besøket til Lofoten fikk hun blant annet møte fisker og Ap-mann, Børge Iversen, og hans argumenter mot oljeboring.

- Målet er å sørge for at jeg har argumenter direkte fra folk i et område som kommer til å være sentrum av en av de virkelig store debattene i valgkampen, sier Halvorsen.

Her går grensa
Ved Lofoten og Vesterålen går grensa for hva Kristin Halvorsen kan tåle å tape, hvis det skulle bli en ny rødgrønn regjering.

- Dette er en sak vi skal vinne! Der har vi et veldig klart mandat fra SVs landsmøte, sier hun og legger til:

- Jeg er overbevist om at en gambler med merkevaren Lofoten og alt det som er her av ren natur, ren fisk og rene naturprodukter, hvis dette sårbare området skal åpnes for olje- og gassvirksomhet. Faren for at man mister arbeidsplasser som man allerede har innenfor reiseliv og produksjon av mat, er mye større enn noen få arbeidsplasser knyttet til oljeboring.

Flere miljøtap
SV har allerede tapt flere miljøsaker i regjeringen.

• MÅNELANDINGEN PÅ MONGSTAD:  SV ville opprinnelig ha rensing fra dag én, men regjeringen ga Statoil konsesjon til gasskraftverket mot Co2 -fangst og — lagring innen 2014. Staten skulle betale. Men renseplanene er utsatt, kostnadene har skutt i været og det er usikkert om det er et godt miljøprosjekt.
 
OLJESAND: Staten har via StatoilHydro investert i et omstridt oljesandprosjekt i Canada. Oljesandutvinning er trolig er årsak til helse- og miljøskader for urbefolkning i området. Miljøvernminister Erik Solheim (SV) krever omkamp.
 
• FORNYBAR ENERGI: I Soria Moria-erklæringen ble det lovet å øke utbyggingen av vindkraft. Men ingen nye vindparker har kommet i løpet av de siste fire årene.

KÅRSTØ: I Soria Moria-erklæringen ble det bestemt at gasskraftverket skulle utstyres med CO2-fangstanlegg fra 2009, finansiert av staten. Dette var en viktig SV-sak. Planene er utsatt.

GOLIAT: Regjeringen sa ja til å bygge ut Goliat-feltet 8. mai i år. Det er det første oljefeltet i Barentshavet som blir utbygd. SV har hele tiden vært imot prosjektet.

BARENTSHAVET: SVs primære mål var null oljeboring i Barentshavet, men store deler av havet ble åpnet. SV jobber for fortsatt vern av Lofoten og Vesterålen når planen skal revideres i 2010.

JAN MAYEN: Da forvaltningsplanen for Norskehavet ble lagt fram 8. mai i år, ble korallrev og gyteområder for fisk spart — men regjeringen åpnet for oljeboring ved verneverdige Jan Mayen — og dermed i Arktis.

OLJELISENSER: Regjeringen har i løpet av sin regjeringstid delt ut totalt 178 letelisenser til oljeselskapene. Det er mer enn noen annen regjering i norsk oljehistorie.

NATURMANGFOLDLOVEN: I loven som ble lagt fram 3. april i år, måtte SV inngå kompromisser. Natur til havs fikk dårligere vern enn natur på land.

KLIMATILTAK I OLJENÆRINGA: Regjeringen skulle pålegge petroleumssektoren klimatiltak i løpet av 2008. Men 8. mai sa miljøvernminister Erik Solheim at tiltakene må vente til statsbudsjettet for 2010.

Størst uenighet om miljø
Kristin Halvorsen legger ikke skjul på at det smerter partiet å ikke få gjennomslag på et så viktig område for SV.

- Det er jo på miljø at SV har betydd en stor forskjell. Det er også der hvor konfliktene har vært størst, før vi har funnet fram til kompromisser, sier hun og legger til:

- Alle ser at det er uenighet mellom SV og Ap på miljø, og nettopp disse spørsmålene er jo de viktigste i vår tid. Mange vil se at dette er den største utfordringen vi står overfor.

Halvorsen vet hun vil møte en vanskelig statsminister om hun og Jens Stoltenberg må bli enige om det skal åpnes opp for oljeboring i havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

- Hvor vanskelig har Jens Stoltenberg vært i miljøforhandlingene i regjeringen?

- He he. Han har selvfølgelig forsvart det som han og Ap har som utgangspunkt. Og så har jeg lagt fram det som er vårt utgangspunkt. Vi har funnet fram til kompromisser etter hvert, sier hun.

Kan vente til 2010
Nå åpner hun for å utsette de smertefulle nye regjeringsforhandlingene med Jens Stoltenberg om oljeutvinning til forhandlingsplanen skal opp i 2010.

- Den eneste muligheten vi har til å forhindre oljeboring er i en rødgrønn regjering hvor vi greier å mobilisere alle de som ikke ønsker oljeboring i dette området.

- Kan ikke du og Sp-leder Liv Signe Navarsete bare bli enige om at det ikke kommer på tale med oljeboring i Lofoten og Vesterålen?

- Jo, men vi må passe oss for å ikke framprovosere noen ultimative krav fra Ap, Høyre eller Frp i denne saken. Da er saken tapt før valget.

FERSK MAT: Kristin Halvorsen med følge fikk smake nystekte fiskekaker fra Leksnes-anlegget.
FERSK MAT: Kristin Halvorsen med følge fikk smake nystekte fiskekaker fra Leksnes-anlegget. Vis mer