- Det blir tøffe tak, og vi hadde hatt en bedre start uten Sandbergs uttalelser

Nye budsjettforhandlinger klokka 19 i kveld.

DÅRLIG START: KrFs finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen (Krf) er forberedt på tøffe tak, og skulle gjerne vært Per Sandbergs spark til KrF foruten. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
DÅRLIG START: KrFs finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen (Krf) er forberedt på tøffe tak, og skulle gjerne vært Per Sandbergs spark til KrF foruten. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det blir krevende, men vi er innstilt på å komme i mål. Vi har snakket om de enkelte partiene på som de største utfordringene. For KrF er bistandsbudsjettet ett av disse temaene, sier KrFs finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen i etterkant av det første budsjettmøtet.

Parallellt med budsjettforhandlingene mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre foregår det også forhandlinger mellom alle stortingspartiene om om håndteringen av flyktningsituasjonen. Det gjør budsjettforhandlingen mer kompleks.
 
- Arbeidsplasser, det grønne skiftet og håndtering av flyktingsituasjonen var blant de viktigste temaene vi snakket om. Vi er nødt til å snakke om alt under ett, også finansiering flyktningsituasjonen, sier Terje Breivik på vei ut av budsjettforhandlingene.

De fire samarbeidspartiene er enige om møtes til nye samtaler i kveld klokka 19.

På vei inn i møtet halvannen time tidligere, gjorde Syversen det klart hva han syns om det siste utspillet fra Per Sandberg.

- Jeg kan vel si at vi hadde hatt en bedre start uten den typen kommentarer fra Per Sandberg, men vi lar det saklige rå. Vi setter oss nå ned med de tre andre partiene, og så vidt jeg vet er det ikke Per Sandberg vi skal forhandle med, sier

Mandag kom Frp-leder Per Sandberg med følgende utspill via sin offisielle facebookside:

«Kan ikke bare KrF ta skrittet? Inngå ekteskap med Ap og venstresiden nå, rett å slett respektere velgerne. Eller er det for mye forlangt, selvfølgelig er det for mye!», skriver han.

Kommentaren ble postet sammen med en avisartikkel hvor Krfs fylkesledere tar til orde for å inngå et asylforlik på Stortinget uten Frp.

- Ikke glade for forstyrrelser Dette skjedde altså bare en dag før Syversen og KrF nå skal sette seg sammen med Høyre, Frp og Venstre for å forsøke og komme til enighet om et statsbudsjett for 2016 som alle de fire partiene kan stille seg bak.

- BYTT SIDE: Frps Per Sandberg har sett seg lei på KrFs misnøye med Frps politikk, og ber dem heller bytte politisk side. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- BYTT SIDE: Frps Per Sandberg har sett seg lei på KrFs misnøye med Frps politikk, og ber dem heller bytte politisk side. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Høyres finanspolitiske talsperson Svein Flåtten er heller ikke spesielt fornøyd med Sandbergs utspill.

- Jeg har ikke lest utspillet, men forstyrrelser er ikke noe vi er glade for. Men det må være lov å ytre seg, og vi kan ikke la det styre disse orhandlingene, sier Flåtten.

Bistand blir krevende Partene har satt en foreløpig frist til neste helg for å bli enige om et statsbudsjett for 2016, men det er ventet mange tøffe tak.

For KrF er det særlig kutt i bistandsmidler for å finansiere flyktningstrømmen som blir viktig.

Regjeringen har foreslått å kutte 4,2 milliarder kroner fra bistandsbudsjettet neste år og vil bruke pengene til å betale ekstrakostnaden på 9,5 milliarder kroner knyttet til økte flyktninger i 2016.

Dette vil føre til at Norge må avslutte flere konkrete bistandstiltak, uten at regjeringen har svart på akkurat hva dette innebærer.

- Tøft løp Allerede i sine første kommentarer til forslaget fra regjeringen fastslo KrF-leder Knut Arild Hareide at det blir «krevende» å bli enige med regjeringspartiene i budsjettforhandlingene, og foreslo å øke bistandsbudsjettet med 790 millioner kroner i stedet for å kutte.

- Jeg erkjenner at det blir et tøft løp, så vi må komme til kjernen i forhandlingene raskt i stedet for å gå rundt grøten, sier Syversen til Dagbladet før forhandlingene.

- Er dere villige til å se på kompromisser når det gjelder bistandspenger i tilleggsproposisjonen?

- Det er vanskelig å se for seg en løsning hvor vi ensidig tar fra bistandspengene.

Positive til Venstres forslag Venstre har også vært kritisk til bistandskuttene i regjeringens tilleggsproposisjon. I går la Venstre fram sitt alternative statsbudsjett, og der av regjeringens forslag til kutt på 4,6 milliarder (kutt i bistand + ostnadsdempende tiltak), ønsker Venstre å reversere kutt på hele 4,4 milliarder.

- Er Venstres alternativ spiselig for KrF, Syversen?

- Venstre har lagt på bordet et godt utgangspunkt også sett fra våre øyne.

Et annet spørsmål som vil bli behandlet, er hvordan budsjettforhandlingene skal løses når det også føres parallelle forhandlinger om håndtering av flyktningstrømmen.

- Ett av de spørsmålene vi skal bruke tid på, er hvordan vi skal forene de parallelle løpene med både statsbudsjett og flyktningforhandlinger.