- Det blir tøffe tak

Høyre og Frp har startet regjeringsforhandlingene.

FORHANDLINGER: Erna Solberg og Siv Jensen startet regjeringsforhandlingene i dag. Klokka 18 holdt de en pressekonferanse. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
FORHANDLINGER: Erna Solberg og Siv Jensen startet regjeringsforhandlingene i dag. Klokka 18 holdt de en pressekonferanse. Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SUNDVOLDEN/OSLO (Dagbladet): Partitopper fra Frp og Høyre er samlet rundt møtebordet i et lydisolert rom på Sundvolden Hotell i Buskerud. Klokka 18 er det planlagt en pressebrief med siste nytt fra de pågående regjeringsforhandlingene.

Dagbladet fulgte den direkte.

Ingen kan for øyeblikket gi et godt anslag på hvor lang tid forhandlingene kommer til å ta. Partiene skal gjennom en rekke vanskelige saker, inkludert skattelettelser, bruk av oljepenger og finansiering av eldreomsorg. I tillegg kommer den vanskelige statsrådkabalen.

- Historisk - Vi har startet regjeringsforhandlingene i dag, med sikte på å danne en regjeringen mellom Høyre og Frp. Vi kommer til å bygge dette på den historiske samarbeidsavtalen med Krf og Venstre, innleder kommende statsminister Erna Solberg.

- I dag har vi snakket om det vi mener skal være de viktigste prosjektene, de mer overordnede, større spørsmålene. Vi vet ikke helt når vi er ferdige, det kommer an på hvor effektive vi er - hvor mange problemer vi støter på.

- Dette er et fantastisk familiedrevet hotell, som et godt symbol på familiebedrifter som vi ønsker å stimulere. Det er et hotell hvor særlig Unge Høyre har hatt som tradisjon å arrangere ting, sier Solberg om valget av sted.

- Dette er et hotell som yter sitt ytterste, også når det er en krise. Jeg er glad for at de har tatt i mot oss, sier Solberg og fortsetter med å greie ut om skattelettelser vs. samferdelssatsninger.

- Det er helheten og balansen i alt som foreslås som blir avgjørende, også for oss, sier Siv Jensen.

- Blir det færre departement og færre statsråder enn i dag? spør en av de frammøtte reporterne.

- Begge partier har ønsket å se på den biten, sier Solberg, men kan ikke si noe om hva resultatet blir.

- Er det den vanskeligste tautrekkingen som har startet nå? spør en reporter.

- Det vi har startet i dag, er en viktig del av sluttspurten av det vi holder på med. Vi har gått gjennom mye viktig, men det er også ting vi ikke har gått gjennom. Også er det detaljene, og det handler om å være pinlig korrekt og opptatt av de, sier Jensen.

På spørsmål om det blir karakterer allerede i femteklasse, svarer Høyre-lederen at det kan bli vanskelig å gjennomføre.

- Det krever en lovendring som må gjennom Stortinget. Så lenge bare to partier mener dette, blir det vanskelig. Vi må se hvor viktig vi synes det er. I valgkampen sa jeg at dette ikke er det viktigste i Høyres skolepolitikk, sier Solberg.

Uklart tidsperspektiv Frp-lederen håper å blir ferdig med forhandlingene «så fort vi klarer».

- Vi har ikke gjort opp oss imellom ennå, hvilke parti som skal bekle departementene, men vi vil møte embetsverket med en ydmykhet. Men det må også være en gjensidighet i det. Jeg ser på det som et gjensidig arbeid, sier Siv Jensen.

- Erna Solberg, er du forberedt å bli herjet med av stortinget i saker hvor dere ikke har flertall?

- Det jeg tror er at vi kommer til å oppleve å måtte forhandle for å få gjennom våre saker, svarer Jensen.

- Alle regjeringer gjør arbeidsuhell. Fordelen med mindretallsregjeringer er at de sjeldent blir politikk, fortsetter hun.

Dagbladet ber partilederne om å beskrive hverandre som forhandlingspartnere.

- Det blir tøffe tak, men i dag har det vært starten på samtaler og ikke så veldig tøffe tak. Men det er ikke bare (Siv Jensen og jeg) som forhandler, sier Erna Solberg.

- Det er jeg enig i. Det er to delegasjoner som både hver for seg og sammen utfyller hverandre. Fra Høyres side er det mye bredde i kompetansen, og det samme er det hos oss. Derfor blir det en god dynamikk i forhandlingene, sier Jensen.

- Siv Jensen er kunnskapsrik og dyktig, sier Erna om Frp-lederen.

- Om de, vil jeg si at de er romslige, rause, men også opptatt av detaljer. De vet hva de vil, men det gjør også vi, sier Jensen.

FORHANDLER: Høyre og Frp forhandler i et lite, lydisolert rom med lystette gardiner på toppen av den nye delen av Sundvolden Hotel. Fra Frp møtte Per Sandberg, Siv Jensen, Finn Egil Holm og Ketil Solvik-Olsen. Fra Høyre møtte Bent Høie, Jan Tore Sanner og kommende statsminister Erna Solberg. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORHANDLER: Høyre og Frp forhandler i et lite, lydisolert rom med lystette gardiner på toppen av den nye delen av Sundvolden Hotel. Fra Frp møtte Per Sandberg, Siv Jensen, Finn Egil Holm og Ketil Solvik-Olsen. Fra Høyre møtte Bent Høie, Jan Tore Sanner og kommende statsminister Erna Solberg. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer