«Det blir tøffere nå enn da vi forhandlet med Bondevik»

Mandag samles Ap, SV og Sp på Soria Moria for å meisle ut en felles regjeringsplattform. Det blir ikke lett. Flere viktige saker skiller partiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sp-lederen har fått hjelp av de gamle ringrevene i partiet for å finslipe strategien.

I 1997 inngikk Senterpartiet (Sp) regjeringssamarbeid med Venstre og KrF. Da endte partiet opp med seks statsrådsposter.

-  Det blir tøffere nå enn da vi forhandlet med Bondevik, sier Sp-lederen. Det har hun nok rett i. Dagbladet har sett på de viktigste områdene som skiller Ap, SV og Sp, og det er nok av eksempler på saker der de rødgrønne partiene spriker i meninger, visjoner og uttalelser.

Kontantstøtte, sykehusreformen og gasskraftverk er bare noen av sakene det kommer til å storme rundt på Soria Moria.

Har fått råd

-  Dessuten kjenner ikke Ap, SV og Sp hverandre så godt som KrF, Venstre og Sp gjorde i 1997, sier Haga, som er sikker på at hun skal få farget regjeringsplattformen tilstrekkelig grønn.

-  Man skal ikke kimse av erfaring, sier hun.

I motsetning til både SV og Ap har Sp deltatt i regjeringsforhandlinger tidligere, og det er ikke uten grunn at partiet betegnes som de beste innen hestehandling. Denne erfaringen vet Haga å dra nytte av.

 TØFFE TAK:  Åslaug Haga (t.v.), Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen går tøffe dager i møte når regjeringsfor-handlingene starter til uka. -  Vi fornemmer vel hvor kompromissene kan ligge, men det blir vanskelige tak, medgir Jens Stoltenberg. Foto: Jarl Fr. Erichsen/Scanpix
TØFFE TAK: Åslaug Haga (t.v.), Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen går tøffe dager i møte når regjeringsfor-handlingene starter til uka. - Vi fornemmer vel hvor kompromissene kan ligge, men det blir vanskelige tak, medgir Jens Stoltenberg. Foto: Jarl Fr. Erichsen/Scanpix Vis mer

-  Jeg har brukt mye tid på å snakke med de gamle ringrevene i partiet, sier hun.

Må ha pokerfjes

De tidligere partilederne og statsrådene Johan J. Jakobsen og Odd Einar Enoksen er to av dem. De har kommet med råd om hvordan den nye regjeringen skal bli mest mulig grønn, samtidig maner de til kompromisser og lagånd.

-  Det er et dårlig utgangspunkt hvis noen har som utgangspunkt å vinne forhandlingene. Hvis et parti blør, blør de andre også, sier Enoksen.

Forhandlingene på Soria Moria skal i utgangspunktet vare seks timer hver dag. Det blir timer med kamelsluking, slamring i dører og time-outs, forteller Enoksen som var med på Sem-runden i 1997.

-  Å være med i slike forhandlinger burde kvalifisere til medlemskap i Skuespillerforbundet, sier han og får støtte fra Jakobsen.

-  Det er om å gjøre å ha pokerfjes når en står på nippet til å få gjennomslag for en sak.

Soria Moria-drøm

I sommer presenterte Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Åslaug Haga felles politikk og vilje til makt. Også dette skjedde på Soria Moria Konferansesenter, hvor forhandlingene starter på mandag.

-  Jeg gleder meg veldig. Soria Moria står for noe helt spesielt i den norske folkesjelen. Det står for drømmen om det uoppnåelige. Men det som skjer i eventyret, er jo at gutten når målet, sier Stoltenberg begeistret.

Men han er opptatt av å understreke at det blir tøffe runder.

-  Vi er enige om mye, vi er kommet langt, men nå gjenstår siste etappe. Det er tre partier med ulike standpunkter, og det mener vi alvor med. Det blir krevende. Alle må ofre noe.

-  Men dere har nærmest lovet å bli enige, da må dere vel ha snakket litt om hvordan de vanskelige sakene skal løses?

-  Skal skrive historie

-  Vi fornemmer vel hvor kompromissene kan ligge, men det blir vanskelige tak når avtaletekstene skal skrives. Man er ikke sikker før kompromissene er skrevet ned, sier Stoltenberg.

Forhandlingene starter med en arbeidsmiddag. Da er det tid får å formulere drømmene og visjonene for regjeringen.

-  Vi skal skrive historie sammen, sier Stoltenberg.

-  Vi skal gi landet et flertallsstyre og raske resultater. Da må vi ikke glemme visjonene, drømmene bak dette prosjektet. Vi vil tegne en større himmel, fortelle om hvor vi vil, i Soria Morias ånd. Vi kommer raskt inn i hverdagen.