- Det blir vanskelig å avsløre barne-morderen

Barnemorderen i Kristiansand plukket ut ofrene og planla drapene lenge før de skjedde, mener en av Europas fremste rettspsykiatere, Lars Lidberg. - Han er hard å avsløre, mener Lidberg. Drapsmannens karakter gjør arbeidet vanskeligere, bekrefter politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen i Skandinavia har noensinne begått en så grusom handling som mannen som drepte Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Kristiansand. - Vi har ingen historiske moduskandidater her i Skandinavia, men føler vi har snevret inn etterforskningen til en viss grad, sier kriminalsjef Arne Pedersen i Kristiansand. - Vi måtte ta høyde for at gjerningsmannen er en person som aldri har vært i nærheten av å gjøre noe slikt tidligere. Det gjør vårt arbeid vanskeligere, sier kriminalsjefen.

Angst og uro

Rettspsykiater professor Lars Lidberg ved Karolinska Institutet i Sverige har vært sakkyndig i flere drapssaker. Han har jobbet med Thomas Quick, og forsker på blant annet pedofile og massemordere. Lidberg har fulgt med på barnedrapene i Kristiansand, men kjenner ikke detaljene i politiets etterforskning. Han uttaler seg på generelt grunnlag på bakgrunn av erfaring og forskning. - Gjerningsmannen har nok forberedt seg. En slik handling kommer ikke som lyn fra klar himmel. Han er svært forstyrret. Sannsynligvis har han fått en stigende angst og uro som først forsvant da han gjorde udåden, sier Lidberg.

Planlagt

Lidberg undersøker drapsmenn og seksualforbrytere med PET (Positron Emission Tomography), en røntgenteknikk som kan påvise organiske eller funksjonelle skader i hjernen som forårsaker ukontrollert aggresjon. - PET-undersøkelser og samtaler med drapsmenn og overgripere viser at de handler i en kobling av seksualitet og aggressivitet. De har planlagt handlingen lenge. Selv etter lang behandling driver de med jevn planlegging av sitt neste overgrep. Det er sannsynlig at han vil drepe igjen, sier Lidberg.

Blir sjelden tatt

Han sier denne type gjerningsmenn sjelden blir tatt. - Problemet er at det gjerne ikke finnes noen kobling mellom offer og gjerningsmann. Han kan i lang tid ha planlagt hvilke ofre han ville ta, og kan ha spionert på dem i forkant, sier rettspsykiateren. Han beskriver barnedrapsmannen som ensom og isolert, at han handlet alene og er pedofil. - Han er sannsynligvis blir utsatt for overgrep i barndommen. Han skjøtter sin jobb og framstår som et normalt menneske, sier professoren. Lidberg mener det er lite trolig at gjerningsmannen angrer udåden. - Han er heller lettet. Uroen i ham har forsvunnet, sier han. Kriminalsjef Arne Pedersen sier det er for tidlig å utarbeide noen gjerningsmannsprofil i barnedrapssaken. - Det overrasker meg at Lidberg går så langt i beskrivelsen når han ikke har sett materialet, sier Pedersen.