Det blir varmere og flere vil dø

Flere sykdommer øker i omfang på grunn av jordas stigende temperatur. Forskere hevder at millioner av menneskeliv vil gå tapt. I Norge kan høyere temperaturer føre til mer flått og flere sykdomstilfeller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er særlig sykdommer som overføres via insekter, som øker i utbredelse. Både malaria og denguefeber har allerede strukket seg til områder hvor utbrudd tidligere ikke er registrert.

- Når klimaet gjør det levelig for insekter på steder de vanligvis ikke oppholder seg, vil overføringen av virus og bakterier følge med, sier professor Bjørn-Erik Kristiansen i Telelab til Dagbladet.

Nye sykdommer

Han forsker spesielt på sydommer overført via flått.

- I løpet av de siste to åra har vi funnet to nye sykdommer som overføres via flått. Et varmere klima fører flåtten lenger inn og opp i landet, vekk fra dens tradisjonelle tilholdssted i Vestfold, Telemark og Agder-fylkene, sier han.

Flåttsykdommene kan gi alvorlige hjernebetennelser, og Kristiansen håper midlene til forskning vil styrkes betraktelig.

Hetebølger

Men temperaturstigninger vil også føre med seg andre typer sykdommer. Hetebølger øker dødeligheten blant eldre og hjertesyke. Bare i USA har antallet hetebølger økt med 20 prosent siden 1945, og den amerikanske professoren David Pimentel advarer sterkt mot høyere gjennomsnittstemperaturer på jorda.

- Bevisene for en betydelig klimaforandring er hittil minimale, men vi registrerer allerede en merkbar økning i antallet sykdomstilfeller på verdensbasis, sa han under et årsmøte blant forskere i Washington.

Må stanses

Han fikk, ifølge BBC, medhold fra briten Tony McMichael, som mener forskning på klima må prioriteres for å få kunnskap som kan stanse den globale oppvarmingen.

FNs klimapanel var i forrige uke samlet til toppmøte på New Zealand. Norges representant i panelet, professor Ivar Isaksen, sa da at de til dels klare tegnene på et varmere klima bare er forsterket de seinere år.