- Det blir vått, for å si det mildt

Regnsøndagen i sør og øst ikke avlyst. Ved 18-tida kommer pøsregnet over Oslo-området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsmeteorolog Øyvind Johnsen er en mann som holder det han lover.

For den første søndagen i august betyr det at øvre halvdel av kongeriket, fra Dovre til topps i Finnmark, får overveiende fint sommervær resten av helgen  med temperaturer opp mot 30 grader i indre deler av Nordland.

Og i sørvest, sør og øst blir det veldig vått, selv om det fortsatt var regnfritt over det meste av Østlandet ved 12-tida.

Her kan du sjekke været der du oppholder deg.

Ikke avlyst regnsøndag
- Nei, den regnfulle søndagen er ikke avlyst. Regnbygene har startet ved kysten i Ager-fylkene og Rogaland. De tunge regnbygene over Oslo og rundt Oslofjorden  ser ikke ut til å komme før ved 18-19-tida.

- Når jeg sjekker radaren er det ingen tvil om at bygene er på vei nordover fra Danmark og Skagerak. Det blir vått, for å si det mildt, rapporterer vakthavende fra Meteorologisk institutt på Blindern.

I går varslet statsmeteorologene opp mot 30-40 millimeter. I dag vil ikke Øyvind Johnsen utelukke opp mot 50 millimeter regn enkelte steder.

Fare for jordskred
- Bygeværet vil variere veldig i styrke fra sted til sted. For eksempel 20 millimeter regn på tre timer er nok til at renner og sluk kan gå fulle, sier Johnsen.

NVE oppgraderte fredag sitt flomvarsel til nest høyeste nivå, og varsler fare for jordskred utsatte steder.

Først midt på dagen mandag vil bygeværet i sør og øst være over. Og da er områdene nord for Dovre generelt og Nordland spesielt godt i gang med en perfekt sommerdag.

Mens søringer kan glede seg over mindre skogbrannfare.

- Regnværet vil først sette inn for fullt i Hedmark og Oppland i kveld. I innlandet kommer det aller mest av regnet øst for fjellområdene i Gausdal, sier statsmeteorolog