Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det blodige lammet kom med et smell fra himmelen. Forklaringen kan være spektakulær

Windi fikk lydsjokk i stua: - Trodde først det var skyting eller kollisjon.

RETT I BADESTAMPEN - FRA HIMMELEN: Etter et voldsomt smell  lå det det blodige lammet på to kilo på terrassen. Hodet og halsen ligger  over kroppen. Foto: Windi Fredriksen. 
RETT I BADESTAMPEN - FRA HIMMELEN: Etter et voldsomt smell  lå det det blodige lammet på to kilo på terrassen. Hodet og halsen ligger  over kroppen. Foto: Windi Fredriksen.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Plutselig kom et vanvittig smell. Først tenkte jeg det var geværskudd, så trodde jeg det hadde vært en kollisjon på veien rett nedenfor.

Slik forklarer Windi Fredriksen (56) sin umiddelbare reaksjon etter lydsjokket hjemme i stua i huset i Rogaland-kommunen Bjerkreim midt på dagen sist fredag.

Da hun åpnet døra til terrassen skjønte hun ingen verdens ting. Der lå et blodig og dødt lam på «lokket» til en badestamp i vinteropplag, dekket av noen plankebiter og en presenning.

Dalane Tidende forteller først om naturfenomenet i bunnen av en dyp dal i enden av en husklynge i Tengesdal.

Klokka var 11.40, og ingen naboer var hjemme. Mannen Martin Fredriksen (54) var på en annen kant av eiendommen og hørte ikke smellet.

I live kort før

Men paret konstaterte at det blodige lammet måtte ha vært i live til kort tid før det krasjet med badestampen.

- Og æresord: dette er ikke fake news. Og selv om det er bratte ås- og fjellsider på to kanter her, er det helt umulig at lammet kan ha havnet akkurat der hvis det hadde falt ned eller hoppet ut, sier Martin Fredriksen til Dagbladet.

GRESSET ER IKKE ALLTID GRØNNERE: Tom Moses (42) var på joggetur i Garth Hill i Wales da han fikk øye på denne stakkaren. - Det virket ikke som et hyggelig sted å overnatte, sier han. Video: AP Vis mer

Og kona legger til: da er det to muligheter tilbake: enten må noen ha sluppet lammet fra småfly eller så har den sjeldne opplevelsen med ørn å gjøre.

Ryggen og nakken var brukket i fallet mot badestampen.

Lammet, av villsau-rase, veide nøyaktig to kilo.

Og det har vært prat om at lam av den småvokste villsauen har overvintret i terrenget.

- Og det er en ørnefamilie på fem flotte fugler som holder til på toppen her, minst 50 meter i rett linje over dalbunnen. Jeg vet ikke om det er havørn eller fiskeørn eller hvilket slag. Men jeg har sett de har tatt stor fisk i elva her nede, sier Martin Fredriksen.

Og kona er helt sikker på at det ikke har vært noe småfly over huset den lydløse fredagen. Før kjempesmellet kom ute på terrassen.

LUFTAS KONGE: En kongeørn ved en sau drept av bjørn i Buskerud sist sommer. Foto: viltkamera.nina.no
LUFTAS KONGE: En kongeørn ved en sau drept av bjørn i Buskerud sist sommer. Foto: viltkamera.nina.no Vis mer

Mysteriet Svanhild og ørnen

Martin Fredriksen sier han har tenkt flere ganger på den sagnomsuste og filmatiserte historien om 3,5 år gamle Svanhild som angivelig ble tatt av ørn mens hun lekte og ble løftet opp på toppen av Hagafjellet i Leka i Nord-Trøndelag i 1932.

Dagbladet lanserer ørneteorien om lammet fra himmelen for leder i Norsk Ornitologisk Forening, Michael Fredriksen.

- Ja, det kan være en ørn som har angrepet lammet og greid å løfte det en stykke. I så fall må det ha vært kongeørn, som kan greie løft fra halvannen opp til ca. to kilo. Verken fiskeørn er altfor liten til å greie en slik vekt, og jakter bare fisk. Havørn vil heller ikke være interessert i en levende sau, sier Fredriksen til Dagbladet.

- Nei, nei

- Hva sier ornitologene til historien om ørnen og Svanhild fra 1930-tallet?

- Nei, nei, fuglekjennere har aldri gått på den historien. Vekta på tre-fire år gamle barn forteller det meste om sannsynligheten for at det kunne ha skjedd, sier lederen i Norsk Ornitologisk Forening.

Svanhild Hartvigsen døde i 2010, 81 år gammel

SVANHILD, ØRNEN OG MYTEN: Til toppen av Hagafjellet i Leka mellom Nord-Trøndelag og Nordland skal en ørn ha løftet 3,5 år gamle Svanhild Hartvigsen i 1932.
SVANHILD, ØRNEN OG MYTEN: Til toppen av Hagafjellet i Leka mellom Nord-Trøndelag og Nordland skal en ørn ha løftet 3,5 år gamle Svanhild Hartvigsen i 1932. Vis mer

Lammet fra himmelen i Rogaland ligger nå i fryseboksen, og ekteparet vil kontakte Mattilsynet når de er hjemme fra familiebesøk på Sørlandet for kanskje å få avklart om det er spor etter ørneklør.

FORVIRRET: Den ti måneder gamle sauen Pet har vokst opp sammen med en hundeflokk på en går i Skottland. Ifølge eieren tror Pet tror hun er en hund. Video: Jemma Mackenzie / YouTube Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media