- Det bodde minst 20 i huset til ekteparet

Au pair som rømte, har startet sin forklaring i Oslo tingrett.

KVINNENS FORSVARER: Advokat Silje Stenvaag er den tiltalte kvinnens advokat. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
KVINNENS FORSVARER: Advokat Silje Stenvaag er den tiltalte kvinnens advokat. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGHUS (Dagbladet): Den 30 år gamle filippinske kvinnen, som har anmeldt et butikk-ektepar fra Sri Lanka og Bærum for tvangsarbeid, fortalte om tidlig arbeidsstart og trangbodde forhold hjemme hos ekteparet da hun kom til huset i Nadderudveien som au pair i 2010.

Opptelling i retten i formiddag viser at det bodde minst 20 mennesker der.

Hun visste ikke hvorfor hun havnet hos denne familien, når hun hadde au pair-kontrakt med en annen familie - på Rødtvedt i Oslo.

Måtte dele enkeltseng - Arbeidsdagen startet klokka 06.30 hver dag med å lage frokost til de fire barna. De første tre månedene måtte jeg dele enkeltseng i et lite rom sammen med den andre kvinnen fra Filippinene, forklarte hun.

- I tillegg bodde det ca. 10 studenter i huset, og jeg måtte lage mat til meg selv på deres kjøkken når de var ute. Det flyttet også noen andre inn der.

- Hvor mange bodde i huset utenom ekteparet og deres fire barn? Var det 15 andre som bodde der, ville aktor Britha Røkenes vite.

- Ja, rundt 15, jeg vet ikke nøyaktig hvor mange. De gikk på jobb om morgenen og kom tilbake om kvelden, forklarte hun etter å konferert med sin forsvarer.

Jobbet i butikken Blant de «andre» som bodde i huset var «noen» som jobbet i ekteparets Rema 1000-butikk.

Den tiltalte kvinnen ristet på hodet over flere av forklaringene om boforholdene i huset.

Kvinnens forsvarer, advokat Silje Stenvaag, opplyser til Dagbladet at huset som blir omtalt i retten er på 384 kvadratmeter fordelt på to etasjer.

Ekteparet bor ikke der lenger.

Kvinnen fra Filippinene, som nå er au par i Gentofte i København, forklarte at hun pleide å gjøre rent i huset etter at hun hadde stelt frokost til de fire barna og fulgt den eldste til skolen. Hun hadde mest ansvar for en gutt, som da var fire år, og et tvillingpar som var født samme år.

Tidligere i formiddag opplyste kvinnens bistandsadvokat Else McClimans at hun rømte fra familien etter ti måneder.