Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Det bombene sprenger nå, er våre illusjoner om de vestlige demokratiene.»

Beograd, 9. mai: Jamie Shea sier at bombingen av den kinesiske ambassaden var en feil, målet var noe annet. Også bombingen av sykehuset i Nis var en feil, målet var flyplassen to-tre kilometer lenger unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men NATO skal fortsette å bombe. Og være like forsiktig som før for å unngå liknende skader. Hvordan ser det ut når NATO bomber skjødesløst?

Flyene kom fra Bulgaria, tett som en sverm. En av flygerne uttalte for noen dager siden at det største problemet er å unngå kollisjon i lufta.

Nå har samtlige land omkring Jugoslavia gitt tillatelse til at NATO bruker deres luftrom. Tjenerånden overfor NATO har ellers samtlige kjennetegn vi husker fra den tida da Sovjetunionen var den store bror. Herrene skifter, knektene forblir.

Torgselgerne har fått innskrenket åpningstid. Varetilbudet minker, prisene stiger. Vi handler nå bare det som kan holde seg ved romtemperatur. Mange legger på seg pga. for mye brød- og trøstespising.

Sigarettkøene blir stadig lengre. Svartebørsprisen er 2-3 ganger høyere.

Vi har ikke strøm. Til gjengjeld er dagen til å bli et Guds barn av. Det holder med T-trøye. Vi går ut for å ta en lang tur gjennom sentrum. Småbarn løper etter duene, gateselgere, gågatas originaler snakker til oss og med seg selv, ungdom holder hverandre i hendene.

Men idyllen sprekker ved synet av sprengte hus, utblåste vinduer, trær ribbet for blader og grener. Urologisk klinikk kan ikke brukes mer etter nattas bombing.

En vanlig krysserrakett koster en million dollar, en som avfyres fra B92 to millioner. All faglitteratur for 30 fakulteter og 8 institutter ved universitetet i Beograd kan dekkes med tre millioner dollar per år.

NATO har igjen bombet Nis. Brua i sentrum. Den vi sto på i fjor etter et foredrag jeg holdt der i byen. Vi diskuterte lenge perspektivene for demokratisk utvikling. Huset til kollegaen som organiserte foredraget, ble truffet direkte, men de overlevde. Det greske konsulatet ble også truffet.

Det bombene sprenger nå, er våre illusjoner om de vestlige demokratiene. En beklagelig skade, men vi fortsetter å bombe - vil vel Jamie Shea si om noen journalist spør. You can call me Jamie, vil han tilføye. Oss gutta imellom.

Sikkerhetsrådet er djupt såra og vonbroten over bombingen av den kinesiske ambassaden. Resten av ødeleggelsene og drapene i løpet av seks uker er ikke verd ett ord.

NATO framtrer nå som et multinasjonalt selskap med USA som hovedaksjonær, høyt hevet over folkeretten og nasjonal lovgivning. Eller som den sterkeste gutten i klassen.

Stadig flere venner sender sine mindreårige barn ut av landet. Den skal tidlig krøkjast som god krok skal bli. Den humanitære katastrofen er heldigvis snart over. Den dagen landet blir tømt for albanere, serbere og andre uvedkommende, kan NATO fortsette sine øvelser i presisjonsbombing, feil bombing og leke gjemsel med luftforsvaret.

Internettleverandøren har ikke strøm.