FIKK GJENNOMGÅ: Justisminister Anders Anundsen måtte svare for Frp-nestleder Per Sandbergs uttalelser om innvandring i dagens spørretime i Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FIKK GJENNOMGÅ: Justisminister Anders Anundsen måtte svare for Frp-nestleder Per Sandbergs uttalelser om innvandring i dagens spørretime i Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

- Det bør ikke sjokkere noen at Frp mener dette

Anders Anundsen (Frp) og Abid Raja (V) barket sammen om innvandring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samarbeidspartnerne Venstre og Frp barket sammen under Stortingets spørretime i dag. Utgangspunktet var Frp-nestleder Per Sandbergs utspill om at også Frp gjerne vil ha en folkeavstemning om innvandring som i Sveits.

- Det er viktig å få denne debatten også her i landet. Folkeavstemningen i Sveits vil påvirke EU og seinere også Norge. Vi har vært klar over dette problemet i lang tid, og nå er det på tide at denne debatten kommer, sier Sandberg til NRK.
Dundret løs Utspillet har uten tvil satt sinnene i kok i Venstre. De to partiene står svært langt fra hverandre i innvandring- og asylpolitikken.

Den bitre politiske konflikten kom helt til overflaten da Abid Raja dundret løs på justisministeren med å lese høyt fra nettopp samarbeidsavtalen om asyl- og innvandringspolitikken under dagens spørretime i Stortinget.

- Er det regjeringens politikk at man skal gjennomføre en folkeavstemning om innvandring, slik Sandberg har gitt uttrykk for, vile Raja vite.

- Det bør ikke sjokkere noen at Frp mener dette, svarte justisminister Anders Anundsen, som mener Frps nestleder må ha mulighet til å si hva som er Frps politikk, selv om det ikke er regjeringens politikk.

Anundsen måtte etter sterkt påtrykk fra både Raja og Venstre-leder Trine Skei Grande innrømme at heller ikke han som statsråd er for en folkesavstemning om innvandring, slik Sandberg har tatt til ordet for.

- Det er viktig å få avklart at Frps statsråder representerer samarbeidsavtalen eller Frps politikk på dette området, sa Grande og ville vite om han som statsråd kunne leve godt med en Frp-nestleder som gikk ut og sa noe annet enn det regjeringen står for.

- Det bør være greit å ha nestledere som kan si hva som er partiets politikk, mente Anundsen.
Forhandler om asyl De to partiene forhandler nå om detaljene i regjeringens samarbeidsavtale med Venstre og KrF om hvordan en ny asylpolitikk konkret skal utformes i lov og ved forskrifter. Det er uten tvil tunge tak. Sandbergs uttalelser og Venstres angrep på justisministeren må  ses i lys av disse tunge rundene.

Venstre håper i det lengste på en asylseier over Frp hvor en regelendring forandrer på det faktum at innvandringspolitiske hensyn trumfer hensynet til barnets beste.

RASTE MOT FRP: Abid Raja raste fra Stortingets talerstol mot Per Sandbergs utspill om en folkeavstemning om innvandring. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
RASTE MOT FRP: Abid Raja raste fra Stortingets talerstol mot Per Sandbergs utspill om en folkeavstemning om innvandring. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer