- Det bør ikke ta mer enn et par dager

Arne Treholts advokat, Harald Stabell, mener påtalemyndighetene er pliktige til å begjære gjenåpning av Treholt-saken. - Begjæringen bør utarbeides i løpet av de neste dagene.

GJENÅPNES? Arne Treholts advokat, Harald Stabell, mener det ikke bør ta mer enn et par dager før påtalemyndighetene utarbeider en begjæring om gjenåpning av Treholt-saken. -Jeg mener de nærmest har en plikt til å gjøre det basert på det materialet som er lagt fram nå, sier han til Dagbladet. Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT
GJENÅPNES? Arne Treholts advokat, Harald Stabell, mener det ikke bør ta mer enn et par dager før påtalemyndighetene utarbeider en begjæring om gjenåpning av Treholt-saken. -Jeg mener de nærmest har en plikt til å gjøre det basert på det materialet som er lagt fram nå, sier han til Dagbladet. Foto: PST / SCANPIX / HANDOUTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det var i går at en tidligere spaner i Politiets overvåkingstjeneste (POT) bekreftet overfor Aftenposten at det såkalte pengebeviset i Treholt-saken var forfalsket, og at Treholt og hans familie har blitt systematisk overvåket i tida før arrestasjonen i 1984.

Treholt selv reagerer kraftig, men takker spaneren som nå har stått fram.

Treholts advokat, Harald Stabell, sier til Dagbladet i dag at det ikke bør ta mer enn et par dager før påtalemyndighetene begjærer gjenåpning av saken.

Venter på begjæring om gjenåpning  I 2008 begjærte Arne Treholt selv om gjenåpning av saken, men kommisjonen har ikke hatt kjennskap til den nye informasjonen før Aftenposten skrev om det i går.

- Striden om pengebeviset har vært et moment hele tiden, som vi også drøftet ved den foregående behandlingen. Opplysningene nå er av en annen art, og dette er helt nye forhold, sier Sæter til Aftenposten.

Nå avventer kommisjonen en begjæring om gjenopptakelse av saken.

- Vi kommer ikke til å ta imot forklaring fra vedkommende før vi har en begjæring.  Dersom det blir tilstrekkelig sannsynliggjort at POT i sin tid fabrikkerte bevis på en slik måte at det kan ha innvirket på dommen, så er det selvsagt svært alvorlige forhold som kan begrunne gjenåpning, sier Sæter.

Arne Treholt selv, eller påtalemyndigheten kan begjære om gjenopptakelse av saken. Treholts advokat, Harald Stabell krever nå at påtalemyndighetene begjærer at saken skal gjenopptas.

- Bør ikke ta mer enn et par dager - Det bør ikke ta mange dagene før påtalemyndighetene sender en begjæring om gjenåpning til kommisjonen. Det vil være tilstrekkelig om statsadvokat Lasse Qvigstad gransker negativene av bildene som ble tatt i Treholts leilighet, og at de raskt snakker med POT-kilden, sier Stabell.

Qvigstad aktorerte i Treholt-saken i 1985, og Stabell sier til Dagbladet i dag at han forventer at han innkaller den tidligere POT-spaneren til forklaring.

- Han er villig til å snakke med påtalemyndighetene, og alle andre som vil høre. Det er bare å ta en telefon til meg så kan jeg hjelpe til, sier Stabell.

Stabell har snakket med den tidligere POT-spaneren mye i de siste dagene, og forteller til Dagbladet at han har en video av forklaringen hans som er på over to timer.

Stabell selv mener at dette er en svært alvorlig sak.

- Det er klart at dette er meget alvorlig, spesielt angående folkets tillit til politiet og rettssystemet. Derfor en det viktig at vi får en rask begjæring om gjenåpning fra påtalemyndighetene. Jeg mener de nærmest har en plikt til å gjøre det basert på det materialet som er lagt fram nå.

- Jeg tror det bare er snakk om dager før en slik begjæring utarbeides. Det er ikke mye arbeid og materiale som skal til slik det er nå, sier Stabell til Dagbladet.

- Hvis påtalemyndigheten skulle komme med begjæring, så kan man tenke seg at det er hold i informasjonen. Da har de faktisk grunnlag for å presentere for begjæringen, sier Sæter til Aftenposten.

- Stor betydning Leder i Gjenopptakelses-kommisjonen, Helen Sæter, sier nå til Aftenposten at det vil være av stor betydning om den tidligere POT-tjenestemannen vil være villig til å forklare seg for kommisjonen, men hun mener det er viktig at han står fram med sin identitet.

- Det er klart at det får en helt annen betydning dersom en person er villig til å stå fram med sin identitet for kommisjonen. Det får en helt annen betydning enn om en anonym person skal ha uttalt seg til en tredjeperson, sier Sæter til Aftenposten i dag.

Justispolitikere vil ha gransking Justispolitikere både fra opposisjonen og regjeringspartiene vil kreve gransking av Treholt-saken hvis det viser seg å stemme at beviser er blitt fabrikkert.

- Hvis dette medfører riktighet, er det grufullt. Dette må vil til bunns i, sier Thor Lillehovde til Aftenposten.

Han sitter i justiskomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet. Også komitémedlemmene Hans Frode Asmyhr (Frp), Åse Michaelsen (Frp), Morten Ørsal Johansen (Frp), Jenny Klinge (Sp) og André Oktay Dahl (H) vil kreve gransking dersom det er riktig at det såkalte pengebeviset er forfalsket.

- Hvis dette er sant, vil det svekke hele tilliten til norsk politi og påtalemyndighet. Det bør da gjøres en fullstendig gransking av de hemmelige tjenestene, sier Asmyhr.

Ny Lund-kommisjon Dahl er spesielt kritisk til den påståtte bruken av videoovervåking.

- Hvis dette var måten man opererte på, frykter jeg at dette er noe som gjaldt flere. Da reiser man spørsmål om det er grunn til å se på mer av POTs historie.

Høyre-politikeren mener det kan være grunn til å nedsette en ny Lund-kommisjon, forutsatt at Gjenopptakelseskommisjonen først ser på Treholt-saken på nytt.

Først vil han be justisminister Knut Storberget (Ap) redegjøre for om tilliten til de hemmelige tjenestene er svekket etter de siste avsløringene rundt Treholt-saken.

- Hvis dette stemmer, er det så anti-demokratisk at det nesten ikke går an å beskrive, sier Dahl.

Både Dahl og Asmyhr påpeker at de ikke har tatt opp saken med sine stortingsgrupper.

Vil forklare seg Den tidligere spaneren ønsker hittil ikke å stå fram med navn, men sier at han er villig forklare seg for Gjenopptakelses-kommisjonen.

NÆRMEST PLIKTIGE: Arne Treholts advokat, Harald Stabell, mener påtalemyndighetene er nærmest pliktige til å utarbeide en begjæring om gjenåpning av saken i løpet av noen dager. Foto:Terje Bendiksby / Scanpix .
NÆRMEST PLIKTIGE: Arne Treholts advokat, Harald Stabell, mener påtalemyndighetene er nærmest pliktige til å utarbeide en begjæring om gjenåpning av saken i løpet av noen dager. Foto:Terje Bendiksby / Scanpix . Vis mer

Som byråsjef i Utenriksdepartementet ble Arne Treholt arrestert fordi han var mistenkt for å være blant KGBs viktigste spioner i Vesten.  Den gang mente Treholt at det var naturlig at politiet gjorde grundige undersøkelser. Helt siden han ble arrestert i 1984 har Treholt mistenkt at det foregikk romavlytting av han og hans familie.

- Det var alminnelig antatt at leiligheten var romavlyttet. Det fikk jeg antydning om på et tidlig tidspunkt, sier Treholt til Aftenposten.

CIA installerte skjult kamera Før arrestasjonen i 1984 skal Treholt og hans daværende kone ha blitt varslet av naboen som trodde noen hadde vært inne i leiligheten. De snakket da om å skifte lås, men dette ble det ikke noe av.

I rettssaken mot Treholt ble bilder fra to hemmelige ransakinger av leiligheten lagt fram som bevis. Nå kan det se ut som overvåkingen var mye større og utbredt enn dette.

Den tidligere spaneren går nå ut og forteller at tjenestemenn fra Central Intelligence agency (CIA) reiste til Norge og installerte en ørlite overvåkingskamera i Treholts leilighet. Fra leiligheten i etasjen over ble det boret hull i taket i stua til Treholt og kona, slik at norske spanere kunne få med seg alt familien foretok seg.

Glad for etterforskning - Det har ikke gått en dag uten at jeg har tenkt på uretten vi begikk mot Treholt, sier den tidligere spaneren til Aftenposten.

Eks-etterforskeren skal ha deltatt i overvåkingen av Treholt i halvannet år fram til arrestasjonen i 1984.

Han hevder det var etterforskningslederen i saken som sørget for at det ble fabrikkert bilder av Treholts attachékoffert og et betydelig pengebeløp i amerikanske dollar. Ifølge den tidligere POT-mannen er det ikke sikkert at den daværende overvåkingssjefen og aktorene i saken kjente til forfalskningen.

Nå er den tidligere POT-spaneren glad for at ledende justispolitikere vil ha gransking av politiets etterforskning.

- Det betyr at jeg blir trodd, sier han, sier han til Aftenposten. Han sier han føler en enorm lettelse over å ha fått fortalt sin historie.

Avviser anklagene Den daværende etterforskningslederen, Ørnulf Tofte, avviser anklagene fra sin tidligere kollega overfor NTB. Han benekter kategorisk at han skal ha tuklet med bevisene i saken.

- Dette er usanne og hårreisende påstander som i beste fall er fremsatt mot bedre vitende. Jeg er trygg på at myndighetene gjør en grundig etterforskning av saken, og at de kommer med uttalelser i nærmeste framtid, sier Ørnulf Tofte.

Påstanden om at pengebeviset var fabrikkert, ble lansert i boken «Forfalskningen» i forrige uke. En av forfatterne av boken, Geir Selvik Malthe-Sørenssen, sier til Aftenposten at spaneren som nå uttaler seg om saken, ikke er POT-kilden det refereres til i boken.

Treholt-venn døde Bare timer etter at den tidligere POT-spaneren sto fram i Aftenposten i går døde Arne Treholts nære venn Ingjald Ørbeck Sørheim. Han har støttet Treholt i alle år, og senest torsdag denne uka hadde han et leserinnlegg på trykk i Dagsavisen hvor han tar et oppgjør med hovedaktørene i Treholt-saken.

- Han har bestandig vært et fast anker i livet mitt, og det føles ut som en vegg er slått ut, sier Treholt til VG nett i dag.

Leserinnlegget til Ørbeck Sørheim kan du lese her.