ADVARER: Iselin Nybø (v) advarer Høyre og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mot å gi etter dersom det blir en kampsak for Unge Høyre å fjerne støtten til folkehøyskolene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
ADVARER: Iselin Nybø (v) advarer Høyre og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mot å gi etter dersom det blir en kampsak for Unge Høyre å fjerne støtten til folkehøyskolene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.Vis mer

- Det bør være helt uaktuelt å kutte støtten til folkehøyskoler

Forslaget fra Unge Høyre møter tøff politisk motstand - Unge Høyre slår tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utdanningspolitiske talskvinne Iselin Nybø i Venstre, kommer med en pekefinger til Høyre og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mot å gi etter i saken.

- Jeg vil advare Høyre og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mot å gi etter dersom dette blir en kampsak for Unge Høyre. Det bør være helt uaktuelt å kutte støtten til folkehøyskoler. Tvert i mot er det viktig å sikre et godt folkehøyskoletilbud i årene som kommer, sier Iselin Nybø til Dagbladet.

Medlemmene i Unge Høyre i de fire vestlandsfylkene Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal kom i går med utspillet
om å avvikle støtten til folkehøyskolene, og i tillegg fjerne de to studiepoengene året gir.

Uttalelsen om at de er usikker på hvilke akademiske kvalifikasjoner det gir å stå på ski i Alpene, eller å lære å hekle et år, har ført til skarpe reaksjoner.

- Senest i forbindelse med budsjettavtalen mellom regjeringen, KrF og Venstre i fjor høst ble det bevilget ekstra midler til folkehøyskoler. Det er uaktuelt for Venstre å støtte en politikk som går i stikk motsatt retning av dette, og jeg kan heller ikke se at det er flertall for dette på Stortinget, sier hun.
 
Lang tradisjon - Unge Høyre glemmer hvor viktig folkehøgskolene er blant annet for å redusere frafall. Vi trenger  også utdanningstilbud som ikke strømlinjeformer ungdomstida, men bidrar til at ungdom selv kan forme sitt utdanningsløp. Folkehøgskolene har en lang tradisjon i Norge, og det er noe vi må ivareta også i et moderne kompetansesamfunn, Iselin Nybø.

Får statsstøtte - Det gir dessuten neppe akademiske kvalifikasjoner å være med i unge høyre. De får fortsatt statsstøtte. Forslaget er elitistisk og lite gjennomtenkt, og jeg er forundret over den voldsomme forakten mot alt som ikke er akademisk, sa Andreas C. Halse, leder i Sosialistisk Ungdom, tidligere i dag.

Det er en uttalelse som Unge Høyre mener faller på sin egen urimelighet.

- Andreas Halse bommer totalt i sitt svar på Unge Høyres forslag om å kutte støtten til folkehøyskolene. Å være medlem i Unge Høyre gir selvsagt ingen tilleggspoeng til studier, så å argumentere med at Unge Høyre heller ikke gir noen akademisk kvalifikasjon, faller på sin egen urimelighet, sier Peder Gjerstad, leder i Møre og Romsdal Unge Høyre.

Han før støtte fra fylkesleder i Sogn og Fjordane Unge Høgre:

SLÅR TILBAKE: EI TIL STØTTE: Unge Høyre som vil kutte vekk studiepoengene og den økonomiske støtten til norske folkehøyskoler, slår tilbake mot Sosialistisk Ungdom. Fra venstre: Lise-May Sæle, Morten Landråk Asbjørnsen, Peder Gjerstad og Lise Harmmersland Mjelde. Foto: Petter Haraldsen.
SLÅR TILBAKE: EI TIL STØTTE: Unge Høyre som vil kutte vekk studiepoengene og den økonomiske støtten til norske folkehøyskoler, slår tilbake mot Sosialistisk Ungdom. Fra venstre: Lise-May Sæle, Morten Landråk Asbjørnsen, Peder Gjerstad og Lise Harmmersland Mjelde. Foto: Petter Haraldsen. Vis mer

- Det er klart at folkehøyskoler for mange er en positiv opplevelse, og et sårt tiltrengt pust i bakken for å komme videre. Men for enda flere er dette bare et «friår» de tar seg for å slappe av etter endt videregående. Det er ingenting galt i det, men vi mener det blir blir feil å prioritere skattepengene på dette, når vi samtidig vet at for eksempel psykisk helse i skolen sårt trenger større bevilgninger, sier Lise-May Sæle.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen var søndag ikke tilgjengelig for kommentar, men det var hans statssekretær.

- Vi kommer ikke til å avvikle støtten til folkehøyskole, sier statssekretær i Kunnskapsdepartementet Bjørn Haugstad (H).

Det er trolig ikke siste ord i debatten om den økonomiske støtten til landets folkehøyskoler.

IKKE IMPONERT:  Leder i Sosialistisk Ungdom Andreas Halse mener at forslaget til Unge Høyre er elitistisk, lite gjennomtenkt og oser av forakt mot alt som ikke er akademisk. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
IKKE IMPONERT: Leder i Sosialistisk Ungdom Andreas Halse mener at forslaget til Unge Høyre er elitistisk, lite gjennomtenkt og oser av forakt mot alt som ikke er akademisk. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer