Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det borgerlige samarbeidet kan sprekke ... hvis ikke Erna og Siv skjerper seg

Venstre-leder Trine Skei Grande skryter av stort politisk gjennomslag etter tre års samarbeid med Høyre/Frp-regjeringen. Men før helgas landsmøte vil hun ikke love ja til en ny samarbeidsavtale.

KAN SPREKKE: Frp-statsråder provoserer og statsminister Erna Solberg bagatelliserer, mener Venstre-leder Trine Skei Grande. Tross det hun mener er stort politisk gjennomslag i samarbeid med Frp og Høyre, er hun ikke fornøyd og vil "slippe ut damp" om det borgerlige samarbeidet i sin landsmøtetale i morgen. Her de fire partilederne Trine Skei Grande (V),  Knut Arild Hareide (KrF), Siv Jensen (Frp), og Høyre-leder Erna Solberg etter samtaler i Nydalen i Oslo.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
KAN SPREKKE: Frp-statsråder provoserer og statsminister Erna Solberg bagatelliserer, mener Venstre-leder Trine Skei Grande. Tross det hun mener er stort politisk gjennomslag i samarbeid med Frp og Høyre, er hun ikke fornøyd og vil "slippe ut damp" om det borgerlige samarbeidet i sin landsmøtetale i morgen. Her de fire partilederne Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KrF), Siv Jensen (Frp), og Høyre-leder Erna Solberg etter samtaler i Nydalen i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil få ut litt damp, var alt Venstre-lederen ville si om talen på gårsdagens pressekonferanse. Etter det Dagbladet forstår, vil Venstre stille klare krav til fortsatt borgerlig samarbeid, både Frp som regjeringsparti og til regjeringssjef Erna Solbergs ledelse av troppene.

Truer samarbeidet Særlig innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) oppleves som en trussel mot det borgerlige samarbeidet.

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg har hele tiden sagt at hun vil ha med seg alle de fire borgerlige partiene videre. Venstre vedtok i 2012 at regjering med Venstre, KrF og Høyre er ønskemodellen. Standpunktet gjelder fortsatt.

I forbindelse med samtalene i Nydalen i vinter sa Skei Grande til Dagbladet at hun ønsket Erna Solberg som statsminister i neste periode, og at hun selv vil bli statsråd. Hun sier samtidig at det ikke er aktuelt å gå inn i regjering med Frp.

Ikke regjere med Frp - Det kan jeg si allerede nå, at det ser jeg ikke for meg. Det å sitte på vippen i Stortinget, gir mye makt, det å sitte som lite parti i regjering, gir mye mindre makt, sier hun.

- Så for at Venstre skal komme i regjering, må Frp trekke seg ut?

-Dette skal jeg snakke om i talen til landsmøtet. Det handler jo om hvor mye politikk man klarer å få gjennom. Det er gjennomslag som bærer samarbeid. Og der har jeg mye å vise til, sier Skei Grande.

Hun viser særlig til et grønt skifte i skattepolitikken, nei til utbygging av Lofoten og Vesterålen og lærerløftet.

- Du sier at dere nesten har fått gjennom alt dere lovet før valget i 2013. Så da er det vel aktuelt med en ny samarbeidsavtale?
- Det vil bli en debatt om dette i Venstre framover. Det som er krevende, handler jo ikke bare om politiske standpunkt, det handler om at uttalelser fra regjeringsmedlemmer må hefte for hele regjeringen. Hvis en statsråd mener at forskere bør instrueres, så mener jeg det er noe som hefter for en regjering. Hvis Sylvi Listshaug snakker om godhetstyranni, så hefter det for hele regjeringen.

- Selv om Erna har prøvd å frikoble det prinsippet, så mener jo jeg fortsatt at det prinsippet gjelder. Frp har nå fått prøve seg i tre år. Nå får vi se om de klarer å legge seg på en retorikk som handler om at man hefter for hverandre, sier Skei Grande.

Kritikk av Erna Det Venstre-lederen sikter til, er fiskeriminister Per Sandbergs forventning om at Havforskningsinstituttet skal levere «næringsvennlig» forskning, og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs bruk av forskningsresultater som begrunnelse for at stram asylpolitikk er til barns beste.

Skei Grande mente statsminister Erna Solberg tok for lett på kritikken som kom fra forskerhold.

- Jeg mener at en statsminister, og spesielt en statsminister fra Høyre, bør verdsette forskning mye sterkere, eller i hvert fall ha respekt for konklusjonene. Da kan hun ikke sitte på Politisk kvarter og si at det finnes mye forskning på dette, for det gjør det ikke, sa Grande til NRK tidligere i måneden.

Hele Norges coronakart