- Det braker, og ting flyr av gårde

Norske Mikjel (63) sitter midt i orkanen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det er ganske voldsomt, det braker, og ting flyr av gårde, forteller Mikjel Svae (63) til Dagbladet.no. Nordmannen sitter midt i orkanen Ike på Cuba, i et mørklagt pensjonatrom.

Strømmen borte

- Strømmen er enten tatt etter gått, den har vært borte i om lag åtte timer nå, og ingenting fungerer. Det har styrtregnet i mange timer, og det er oversvømmelser i gatene, sier 63-åringen, som har lagt ferien til Camagüey, midt i landet.

Byen ligger ifølge CNN.com bare kilometer fra orkanens sentrum i 14/15-tida norsk tid.

- Selv føler jeg meg trygg her jeg sitter i en betongbygning, men det er nok verre med de mange lette trehusene i byen, sier Svae, som forteller at mange av innbyggerne er blitt evakuert med fullstappede tog.

- Men det virker godt planlagt, myndighetene har tilsynelatende planer for stormen, og folk er forholdsvis rolige - selv om det aller meste er stengt, sier Svae til Dagbladet.no.

165 km/t

Ike er akkurat nå på vei over den karibiske øystaten, etter at den slo inn over østkysten i natt som en kategori 4-orkan. På vei over land har den roet seg ned til kategori 2, men kan fortsatt gjøre betydelig skade med sine opptil 165 km/t i kastene.

STERKE KREFTER: Ike slår inn over Baracoa på østkysten av Cuba, der orkanen har gjort stor skade. Nå er den på vei vestover på øya og ventes å nå Havanna i morgen. Foto: AFP/SCANPIX
STERKE KREFTER: Ike slår inn over Baracoa på østkysten av Cuba, der orkanen har gjort stor skade. Nå er den på vei vestover på øya og ventes å nå Havanna i morgen. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Dette gjelder ikke minst i hovedstaden Havanna, med sine mange gamle og skjøre hus fra kolonitida. Stormen er forventet å nå millionbyen tidlig i morgen.

800 000 er evakuert på Cuba, blant dem ca. 15 000 turister, ifølge BBC News. Øystaten håper på det beste etter at den forrige orkanen, Gustav, ødela 100 000 hjem på vestkysten for bare ei uke siden.

Katastrofe i Haiti

Foreløpig har det gått langt verre på naboøya Hispaniola. I Haiti har minst 73 mennesker mistet livet som følge av Ike - dette bringer det totale dødstallet etter de siste ukenes stormer opp til 600.

I en og samme landsby, ved hovedstaden Port-au-Prince, omkom 47 mennesker, mange av dem barn, som ble tatt av flom, skriver AFP.

Nå følges Ikes videre ferd med argusøyne, ikke minst fra det sørlige USA, som etter alt å dømme er neste region som blir rammet av orkanen.

Det forventes at Ike de neste dagene vil streife Florida, for så å dra over Mexicogolfen og komme inn over land igjen ved Louisiana og New Orleans, som seinest ble evakuert i forrige uke.

Selv om orkanen har minket i styrke, regner mange med at den vil samle krefter igjen på veien over golfen, og frykten for nye store ødeleggelser på amerikansk jord er stor.

- Det braker, og ting flyr av gårde

I Florida er det allerede erklært unntaktstilstand, og øygruppa Florida Keys mellom fastlandet og Cuba er delvis evakuert.

FARETRUENDE: Ike ses her på et satellittbilde fra 13-tida i dag, på vei over Cuba. I øst skimtes Hispaniola og Bahamas, som allerede er hardt rammet av orkanen. Nå står trolig sørlige USA for tur.
KATASTROFEOMRÅDE: FN-styrker hjelper lokalbefolkningen over ei oversvømt elv nær Haitis hovedstad Port-au-Prince. Minst 73 mennesker har mistet livet som følge av Ike.