- Det brenner inne i byen nå

80.000 evakuert i Canada. Myndighetene frykter skogbrannen skal utslette byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå brenner det inne i byen. Folks hjem brenner nå, sier brannsjef Darby Allen i brannvesenet i Fort McMurray til Reuters.

- Det har vært den verste dagen i mitt yrkesliv. Det er en stygg , ubarmhjertig brann, sier Allen til CBC News.

Flammene har nådd bygrensen sør i byen. 80.000 innbyggere i og rundt byen er beordret evakuert, og ifølge Reuters befinner 44.000 innbyggere seg «på veien», det vil si at de verken er hjemme eller er registrert ankommet til et av beredskapssenterne.

- Det brenner inne i byen nå

Det er så langt ikke meldt om dødsfall som følge av brannen.

Myndighetene i byen har bedt militæret om hjelp med helikopterevakuering og med å stagge brannene.

Ifølge blant annet NBC News og International Business Times har branninfernoet i løpet av de siste 24 timene doblet seg i størrelse til ufattelige 26.000 kvadratkilometer (10.000 square miles). Til sammenligning er Vestfold fylke på 2225 kvadratkilometer.
 
Mister hjemmene Brian Jean, som bor i byen, sier i et intervju med The Canadian Press that store deler av Fort McMurray er i ferd med å bli ødelagt av brann.

- Det som har vært huset mitt de siste ti årene og det som var huset mitt i 15 år før det er begge ødelagt, sier han.

UMULIG Å STAGGE: Brannen er flere steder så stor at den er nærmest umulig å bekjempe med vann. Myndighetene ber om regn og at vinden skifter retning. Foto: Mary Anne Sexsmith-Segato/The Canadian Press via AP
UMULIG Å STAGGE: Brannen er flere steder så stor at den er nærmest umulig å bekjempe med vann. Myndighetene ber om regn og at vinden skifter retning. Foto: Mary Anne Sexsmith-Segato/The Canadian Press via AP Vis mer

- Jeg håper barndomshjemmet mitt ikke har brent ned, men jeg frykter at det også er tatt.

Jean sier at forretninger som har vært i familier i tre generasjoner også er tatt av flammene.

Leder for de lokale skogvokterne, Bernie Schmitte, sier at det verste ennå ikke er over.

Onsdag er det ventet fortsatt høye temperaturer, lav fuktighet og sterk vint, sier Schmitte til Times Colonist.

Bensinmangel Dale Bendfeld i det lokale politiet sier at de forventer at de fleste av de som flykter vil søke husly hos familie og venner.

- Det er rundt 17000 innbyggere som har beveget seg nordover. I sør flyttet vi 8000 mennesker til Anzac. 9000 tok seg mot Lac La Biche, og det er bekreftet at 18.000 har tatt seg sørover til Edmonton, sier Bendfeld til CKNW.

En av utfordringene er at folk har hamstret bensin, og at det nå rett og slett er tomt for drivstoff i den brannherjede byen.


- Drivstoff er et stort problem. Det er tomt i Fort McMurray, og mangelen er i ferd med å spre seg sørover. Det er tomt også i Wandering River, så det bekymrer oss, sier Bendfeld.

Oljesandregion Alberta er inne i en periode med tørke, og tirsdag var det nesten 30 grader, uvanlig varmt i provinsen.

Fort McMurray er største by i Albertas oljesandregion, som inneholder verdens tredje største oljereserver. Flesteparten av oljesandprosjektene holder til et stykke nord for byen, mens den største delen av brannen foreløpig holder seg i sør.