Det BRENNER om 20 minutter!

SKIEN (Dagbladet): Tre ganger hver eneste time hele året starter en brann i Norge. Det vil si: Hvert 20. minutt. Her ser du hvorfor. Det skal ikke mer til enn at du glemmer en kjele på komfyren, eller har en liten elektrisk feil på kjøkkenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Denne kabeltrommelen fant jeg inne i en møbelforretning under inspeksjon. To varmeovner var koblet til trommelen uten at ledningen var spolet ut. Teppet under var allerede blitt brunt, hadde jeg kommet dagen etter, ville skjøteledningen ha forårsaket en brann, sier overbrannmester Sølve Borge ved Skien brannvesen.

Elektriske brannfeller

Møbelforretningen hadde gjort to feil. Først og fremst hadde de latt være å dra ut skjøteledningen. Kabeltrommelen var godkjent for 1200 W, men det forutsetter at ledningen ikke er kveilet inn. Når ledningen er viklet sammen, utvikles kraftig varme. I tillegg var belastningen på ledningen det dobbelte av det tillatte. Resultatet var at både isolasjonen og selve trommelen begynte å smelte. Hadde branninspeksjonen vært bare noen timer seinere, ville marerittet vært i gang.

Det kunne like gjerne ha vært hjemme hos deg.

- Feil bruk av elektriske apparater og feil i elektriske anlegg var årsaken i nærmere 15 prosent av brannene i 1995, opplyser Wilfred Thoresen i Norsk Brannvernforening.

Sterke lyspærer

Thoresen tror den høye levestandarden vi har fått i Norge, har indirekte skylda for en del branner. I våre hjem finnes et stort antall elektriske apparater, og dermed også mange mulige brannkilder. Tar du ut kontakten på kaffetrakteren hver gang du har brukt den, unngår du en av de store brannkildene. Slike apparater blir slitt, og etter hvert kan du ikke lenger stole på verken termostaten eller bryteren.

- Ikke bruk for sterke lyspærer. Har du fått brune merker inne i skjermen, har lampen vært for varm. Det brune merket kan på lenger sikt utvikle seg til en brann. Hvis du også tar ut kontakten på kaffetrakteren etter bruk og slår av TV-en med bryteren - ikke fjernkontrollen - har du eleminert flere mulige brannkilder, råder Thoresen.

Lynnedslag

Selv om lynet slår ned et stykke fra huset ditt, kan det ha gjort usynlige skader i det elektriske anlegget. Thoresens råd er at du får sjekket lysnettet om det har vært nedslag i nærheten, fordi skadene kan ligge latent og plutselig forårsake brann lenge etter tordenværet.

- Fremdeles er også sigarettglør hyppige årsaker til branner. En liten glo som faller ned i sofaen, kan ligge og ulme i timesvis. Selve brannen kan begynne når du sover. Røyker du, må du se etter i salongen før du forlater stua.